İşten atmalara karşı CMS işçisi ne yapmalı?

Metal İşçileri Birliği, İzmir’de CMS işçilerine seslenerek, işten atma saldırısına karşı sendikadan bağımsız bir örgütlenme yaratarak hakları, geleceği ve insanca bir yaşam için adım atması çağrısı yaptı…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Kasım 2022
  • 23:30

Metal İşçileri Birliği’nin CMS işçisine yaptığı çağrı:

CMS işçisi kardeşler…

Bir gece operasyonuyla onlarca arkadaşımız işten atıldı. Yangından mal kaçırır gibi, bu fabrikaya yıllarını vermiş işçiler evlerine gönderildi. Minareyi çalan kılıfını hazırlar misali. Uzun bir dönemdir bu işten atma saldırısı için hazırlık yapılıyordu. Ortaya çıkan tabloda yönetimin ve sendikanın ortak hareket ettiği daha bir açıklık kazanmış bulunuyor. Sendika "yapacak bir şey yok!" diyor. İnsan kaynakları “küçülme” diyor. Alın size önden hazırlanmış senaryo.

Hafta başında işçilere açıklama yapılıyor, fabrikada artan maliyetler dile getiriliyor. İşçilerin sırtından kazandıklarıyla 2019'da üretim rekoru kırıp, milyon dolarlar kazanan CMS, şimdi artan üretim maliyeti gerekçesiyle işten atıyor. Kârda hakkı olmadığı düşünülen işçilere sözde zararın faturası kesiliyor.

2015'te olduğu gibi roller değişmiyor. Sarı sendika ve CMS patronunun bu işçi sömürüsü üzerine kurulu ortaklığı devam ediyor. Bedeli ise CMS işçisi ödüyor. Bel fıtığı, ağır çalışma koşulları,16 saatlik mesai, mobbing ve baskı, pandemi boyunca giden yıllık izinler. Bedeli işçi ödüyor sefayı onlar sürüyor. Görüntü o kadar net!

Ücretler eridi, gelir vergisi arttı, promosyon belirsiz... Şimdi CMS işçisinin esas meselesi şu; bu çalışma koşulları işçiye kazandırmıyor. Ama işten atılmak için bir köşede sırasını bekleyen kurbanlık koyun gibi algılanmasını da değiştirmiyor. Evet, sıra bekler gibiyiz. Akşama kadar fabrikada kir ve terin içinde nefes almadan çalışmaya devam ediyoruz. Bizi tutan tek şey geçim derdi, işsizlik sopası. Ama bu korku hali kaderimizi değiştirmiyor. Bir gece ansızın kapı dışarı ediliyoruz.

Arkadaşlar çözüm biziz, hepimiziz. Hepimizin ortak çıkarını esas alacak, mücadele edecek, üretimden gelen gücünü gerektiğinde kullanacak, gücünü sarı sendika gibi patrondan değil, kendi birliğimizden alacak bir çözüme ihtiyacımız var. Bu çözümü yaratmak bizlerin elindedir. Öncelikle CMS'nin 4 ayrı fabrikasında bölüm bölüm sözü geçen arkadaşlar olarak iletişim kurmalıyız. Fabrikada sendikadan bağımsız bir örgütlenme yaratarak diğer fabrikadaki arkadaşlarımızla aramızda bir koordinasyon yaratacak girişimlerde bulunmalıyız. Metal İşçileri Birliği ile irtibata geçelim, bağımızı güçlendirelim. CMS işçisinin örgütlenmesinde ve kazanmasında MİB bundan önce olduğu gibi bundan sonra da elinden geleni yapacaktır.

Arkadaşlar; sizlerin sesi olan MİB'e yazın, sesimizi, taleplerimizi burada ortaklaştıralım. Tek tek görüşelim, her bölümün sorun ve sıkıntılarını konuşalım. Her bölümün talepleri nedir dile getirelim. Bölümlerde atılacak somut adımlar giderek birleşecek, bütünlenecek ve fabrikanın toplamında sahiplenilecek ortak talepler ortaya çıkmış olacak. İşte o zaman belirsizlik değil, ortaya her bir işçi arkadaşımızın onaylayacağı, yanında yer alacağı, birbirine güveni sağlayacak atmosfer çıkar.

Dostlar, böylesi küçük adımlar yarın 4 bin CMS işçisinin ortaklaşacağı, omuz omuza vereceği, insanca yaşam ve çalışma koşullarını kazandıracak birliği yaratır. Ama öncelikle her bölümden öncü işçiler cesaret edip bu adımı atmalılar, sonrası gelir. Nasıl ki fabrika içinde bütün işçilerin sorunları ortaksa 4 fabrikanın sorunları da ortaktır. Ve 4 fabrikanın gücü ortaya çıktığında, klimalı odalarda işçi pazarlayan, işçiye yalan üreten şakşakçılar artık nefes alamaz. Yani onları bu güçle sırtımızdan atabiliriz. CMS yönetiminin keyfi uygulamalarına karşı hep beraber durabiliriz. Haydi CMS işçisi hakların ve geleceğin için, harcadığın alınterinin karşılığı olan insanca bir yaşam için adımını at..