Çiğli CMS’de işçi kıyımı

CMS fabrikasında yaşanan işçi kıyımına Metal İşçileri Birliği ve Ege İşçileri Birliği tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 08 Ağustos 2023
  • 16:00

İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan CMS fabrikasında yaşanan işçi kıyımına Metal İşçileri Birliği ve Ege İşçileri Birliği tepki gösterdi. İşten atılan işçilerinde biri MİB’e ulaşarak şunları ifade etti:

“Bir sendika düşünün baş temsilcisi Emre Ceylan adındaki kan emici şahıs Ağustos’un sonunda, 15 kişi kadar işçi çıkarılacak diye bazı şahıslara bilgiler versin, sen işten çıkarılanların hakkını savunacaksın hakkını, işverene isim listesi vermeyeceksin.
Bugün Çiğli CMS’de 10’larca arkadaşımız ben dahil tazminatsız bir şekilde işten atıldık. Birkaç gün önce Gaziemir’de yine öyle arkadaşlarımız tazminatsız işten atıldı. Türk Metal Sendikasının olduğu bir çok iş yerinde aynı sorunlar yaşandı kanunen hiç bir gerekçe sunulmadan. Yahu halen daha bunlara inanacak olan varsa buyursun inansın, bizim başımıza gelen herkesin başına gelecektir adam satmayı meslek haline getirmişler çünkü.”

“CMS sermayesi işçi kıyımına devam ediyor!”

MİB’in açıklaması şu şekilde:

“Gaziemir CMS'den sonra Çiğli CMS'de tazminatsız işçi kıyımı!
CMS sermayesi işçi kıyımına devam ediyor!
CMS sermayesi MESS grup toplu iş sözleşmesi öncesi fabrikalarda ne kadar muhalif işçi varsa son bir haftadır hem Gaziemir CMS'de hem de Çiğli CMS'de tazminatsız hukuksuz bir şekilde işten atıyor.
Özellikle muhalif işçilerin seçilmesi bu işten atmaların aslında MESS grup toplu iş sözleşmesi öncesi metal işçilerine bir gözdağı ve saldırı olduğunu gösteriyor. Belli ki hala metal fırtına uykularını kaçırıyor.
Çiğli CMS'de yönetim asa bendeyse Musa da benim anlayışıyla ne yasa ne hukuk tanıyor. İşçilerin fabrika içinde en temel hakkı olan eleştiri, eksikleri dile getirme, ortak platformda tüm işçilerin taleplerini konuştuğu zeminleri, sömürü saltanatına tehdit olarak gördüğünü ilan ederek onlarca işçiyi güvenlik eşliğinde, bazılarını ise raporlu iken tazminatsız işten atıyor.
Aynı CMS sermayesi her platformda kurumsallıktan bahsetse de, işçilerin çalışma koşullarını insani hale getirme çabasına düşmanlıkla saldırarak tek kurumsallıklarının işçi emeğini dibine kadar sömürmek olduğunu bir kez daha gösteriyor.
Satılmış Türk Metal’in satılmış temsilcileri aynı dalaverelerle sahtekarlıklarına devam ediyorlar..
İşten atılan birçok işçi tazminatsız atılırken patron sendikası Türk Metal’in şakşakçı ve karakterden yoksun temsilci takımı yokları oynadı. Sonrasında ise işten atmaları savunan bir dil kullanarak atılan işçilerin listesini yaptığını bizzat doğruladı. Bu satılmış tayfaya şunu söyleyelim ki ne onur ne şeref ne karakterden zerre taşımayan, işçilerin ekmeğiyle oynayan bu şakşakçı takımı, elbet bunun hesabını zamanı geldiğinde verecektir. Satılmış Türk Metal genel merkezinden, onursuz temsilcilere kadar bu ihanet şebekesinin ipliğini pazara çıkarana kadar, bütün metal işçilerinin bu ihanet şebekesini fabrikalarından söküp attığı ana kadar mücadelemiz sürecek…
CMS işçisi kardeşim ve tüm metal işçileri işte yıllardır harcadığımız emeğin karşılığı budur. Yıllardır çalışıp emek harcadığınız yerde türlü iftiralarla bir anda işten atılıyorsunuz. CMS firmasının tazminatsız işten atma için öne sürdüğü her söylem kesinlikle hukuksuz ve kuru iftiradır bunu CMS sermayesi gayet iyi bilmektedir. Burada yapılan işçileri anlık zora sokarak tüm CMS işçilerine bir mesaj vermektir ‘Ya kölece çalışmayı kabul edin ya da işsizlik sopasını sallarım’ mesaj budur.
İşçiyi aşağılayan, yoksulluğa, sefalete iten, bu düzene karşı CMS işçisi birlik olmalı atılan işçi arkadaşlarını sahiplenmelidir. Bugün bu yapılan sadece tazminatsız atılan işçilere değil binlerce metal işçisine bir gözdağıdır. Sabahın karanlığından akşamın karanlığına güneş görmeden yarattığımız değerin bize layık gördüğü kölelik düzenine karşı ya birlik olacağız ya da sürüneceğiz bunun başka bir yolu yok…
Senin senden başka limanın yok CMS işçisi, senin geleceğin de kurtuluşun da aynı çarklarda sömürülen aynı çarklarda işten tazminatsız atılan işçi kardeşlerindir. İhanet şebekesinden hesap sor ‘Arkadaşım yoksa üretim de yok’ diyerek başını kaldır…”

“CMS'de yaşananlar bir iki temsilcinin, şakşakçının değil komple bir zihniyetin tezahürüdür!”

EİB’in açıklaması şu şekilde:

CMS'de yaşananlar bir iki temsilcinin, şakşakçının (Emre Ceylan, Güven Karadağ) değil komple bir zihniyetin tezahürüdür!

CMS işçisi kardeşler bugün yaşadığımız durum sokakta görsen selam verilmez bir iki temsilcinin yarattığı durum değil sadece.

Türk Metal genel merkezinden başlayan, şubelere uzanan oradan patronların ayaklarının ucuna dayanan bir biat kültürünün yansımasıdır.

Türk Metal genel merkezindeki tüm başkanlar saltanat sürerken tepeden aşağı bu saltanatı yaymışlar. İşçilerin sırtından elde ettiklerini aralarında pay edip yaşıyorlar. Kim daha iyi patronlara hizmet ederse genel merkezin kapısı sonuna kadar açılıyor. Buyurun Mürsel Öcal, CMS'de 500 işçi işten çıkarılırken CMS insan kaynakları ile kahve içiyordu, buyurun Ali Ekber tali Micha'da işçiler seçim isterken onlar patronla işçi fişliyordu yani yüzlerce işçinin canını yaktılar patronlara dikensiz gül bahçesi yaratarak zerre ar ve utanma duymadan yaşıyorlar…

CMS işçisi kardeşim üreten sensin, alınteri döken sen, stresi yaşayan sensin, altında ezilen sen. Gel bu düzene dur diyen adımları nasıl atacağımızı beraber konuşalım…”