Umut-Sen’den Kartal’da işçi forumu

Umut-Sen, “6356’yı Parçala, ekmek, adalet, özgürlük için ayağa” şiarıyla, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde işçi forumu düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Kasım 2022
  • 20:50

Umut-Sen, “6356’yı parçala, ekmek, adalet, özgürlük için ayağa!” şiarıyla, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde işçi forumu düzenledi.

Bağımsız Maden İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin ve madenci Ali Faik İnter’i anan sloganlarla başlayan forumda, ilk olarak Murat Bostancı tarafından açılış konuşması gerçekleştirildi. Açılış konuşmasında işçi katliamları teşhir edilerek mücadele çağrısı yapıldı.

Ardından, işçi sınıfının güncel direnişlerinden alıntılarla bir video gösterimi yapıldı. Forumun ilk bölümünde Emekliler Dayanışma Sendikası Başkanı Mahinur Şahbaz söz aldı. “Eskinin artık var olmadığı, ama yeninin de henüz ortaya çıkmadığı” bu dönemi “canavarların zamanı” diye tanımlayan Şahbaz, içinden geçilen sürece değindi. Ülkede ve dünyada emekliyken çalışanların işçi cinayetlerindeki oranlarını aktardı. Şahbaz, sınıf mücadelesiyle her şeyin değişeceğine inandığını söyleyerek, işçi sınıfının parçası olan emeklileri sesini yükseltmeye çağırdı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır ise, 21 senelik maden işçisi olarak devlet erkanını madencileri iki cümleyle bitirmelerini ve madencilerin değersiz görülmesini teşhir etti. Madenlerde genelde kırsal kesimden gelenlerin çalıştığını ve bu kesimlerin sağcı eğilimlerinin güçlü olduğunu ifade etti. Konuşmasında Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın kurulma sürecini özetledi. DİSK’in de içinde yer aldığı sarı sendikaları teşhir ettiği konuşmasında, alternatif sendikaların olması gerektiğini belirterek, parayla değil gönüllü bir sendikacılık olması gerektiğini söyledi.

Ardından DİSK'e bağlı Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu söz aldı. Küçükosmanoğlu 10 yıllık 6356 sayılı yasanın 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinin ürünü olan 2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nun devamı olduğunu belirtti. Faşizmin ürünü olan bu yasaların ve devamı niteliğindeki belgelerin fiili, meşru ve militan bir karşı koyuşla boşa düşürüleceğini vurguladı. Karaosmanoğlu işçilerin kendiliğinden eylemliklere başvurduğunu fakat devrimci güçlerin sınıf içinde çok dağınık olmasının önemli bir sorun olduğunu sözlerine ekledi. Bununla birlikte bugün hiç olmadığı kadar sendikaların sermayenin hizmetinde yer aldığını, başta Türk İş, Hak İş olmak üzere, yanı sıra DİSK’in de bu kervanda olduğunu ifade etti. DİSK’in bir mücadele örgütü olmaktan çok uzak bir yerde durduğunu ve araştırma örgütüne dönüştüğünü belirtti.

Forumda Bağımsız PTT-SEN yöneticisi Süleyman Şen, taşeron işçilerin örgütlendiğini, yetkinin alındığını fakat yetkiye itirazla, ardından işten çıkartmalarla sürecin baltalandığını, yasal yolların kendilerini tıkadığını aktardı. Bu yasaların ancak mücadeleyle işleyebileceğini sözlerine ekleyen Şen, yasalara aldanmama vurgusu da yaptı.

Göçmen Sendikası Girişimi'nden bir kadın söz alarak yaşadıkları sorunlara değinerek, dayanışmayla güçlü olunacağı vurgusu yaptı.

Yemek Sepeti’nden bir işçi sefalet zammına karşı başlattıkları eylemlerden deneyimler aktardı. Mersin’den bulunan Çimsetaş fabrikası işçisi Mehmet Kurt etkinliğe gönderdiği video ile sefalet dayatması olan TİS’i kabul etmedikleri için başlattıkları eylemi kısaca aktardı ve Birleşik Metal İş’i teşhir etti.

İnşaat İş’den Yunus Özgür ise şunları ifade etti:

"Fiili meşru mücadeleden başka çözümümüz yok çünkü bu inşaat baronları hiçbir şekilde yasa tanımıyor. Bu durumda bizim yasalarla kazanma şansımız yok."

Taşeron belediye işçileri birliği TABİB adına Nazan Gevher Çam söz alarak, paralı sendikacılığın sınıfsal ilerlemeyi durduracağını söyledi ve parasız sendikacılık şiarını dillendirdi.

Forumda Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'ndan Ozan Fındık, Lila Kağıt işçileri, ETF direnişçileri, Düzce Cam Fabrikası işçileri, Migros ve Amazon depo direnişçileri de yer aldı. Amazon işçisinin yanında, Foruma Polonya, Almanya ve Fransa’dan gelen Amazon işçi ve sendika temsilcileri katılarak, forumu selamladı ve 25 Kasım’da “Amazona ödet!" şiarıyla düzenleyecekleri küresel eyleme destek çağrısı yaptı.

Son olarak forum sözcüsü Büşra Yılmaz “Biz bu aşağılık yasayı kaldırıp atacağız. Bu ülkenin her yerinde fiili, meşru, militan mücadeleler örgütleyeceğiz” diyerek forumu sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / Kartal