İSİG Meclisi Aydın’da yaşanan asansör “kazasına” ilişkin yaptığı yazılı açıklama yaptı.
Kazaya ilişkin sorumlu kurumların KYK, YÖK, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve MEB olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Asansöre fazla kişi bindi demek (15 kişilik asansöre 16 kişi bindi diye resmi açıklama yapılıyor) sorumluluktan sıyrılmak ve asansörü kullananları suçlamak için söylenen bir söz veya reflekstir (kandırmaya yönelik). Bunun teknik olarak da bir geçerliliği yoktur.
Kişi sayısı alanla ilgilidir. Aşırı yük sistemi olarak adlandırılan (yük kontrol tertibatı) sistem zaten asansöre fazla yükleme olması durumunda sesli veya görsel ikaz verir ve kapılar açık şekilde hareketi engeller.
Asansörlerin tasarımlarında halat sayısına göre emniyet katsayıları alınır. İnsan taşınması söz konusu olduğu için bu emniyet katsayısı 15-16 kat gibi yüksek bir katsayıdır.
Halatın kopması bir asansörün düşüşünde genelde olma ihtimali çok düşük olan bir durumdur. Ayrıca bu olsa bile paraşüt adı verilen (kontrolsüz harekete karşı koruma) sistemin devreye girmesi gerekirdi.
Genelde bu tür düşmeler kabin karşı ağırlık dengesinin olmamasından meydana gelmektedir. Bir asansör düşüyorsa burada ciddi ihmaller vardır.
Basındaki haberler dışında bilgi olmadığı için MMO'nun konuyla ilgili açıklamasını beklemekteyiz.
Ancak ana sorumlu kurumların KYK, YÖK, Gençlik ve Spor Bakanlığı, MEB olduğunu belirtmek gerekiyor. Temel sorun bir bütün olarak öğrencilerin barınma hakkını kamusal, sağlıklı, güvenli bir şekilde sağlayamayan devlettir.
Efeler Belediyesi'nin sorumluluk alanı içerisinde bulunan asansörlerin periyodik kontrolleri için MMO ile anlaşmasını 2020 yılında fesh ettiğini özel kuruluşlarla anlaştığını ekleyelim.
Kardeşimiz Zeren Ertaş'ı kaybettiğimiz için çok üzgünüz…
Ailesinin ve arkadaşlarının acısı acımızdır…
Gençlikle dayanışma içinde olacağız."