“MESEM sermaye için bedava işçiliktir”

İSİG Meclisi 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlangıcı vesilesiyle çocukların yaşamını yitirdiği iş cinayetleri raporunu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Eylül 2024
  • 12:30

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlangıcı vesilesiyle çocukların yaşamını yitirdiği iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Raporda çocuk işçi ölümlerine ilişkin şu bilgiler aktarıldı:

“Yüzde 24’ünü yerel kaynaklardan ve bize gelen bildirimlerden öğrendiğimiz kadarıyla 2023 Eylül-2024 Ağustos döneminde en az 66 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.”

Çocuk işçi ölümlerinin en çok tarım işkolunda yaşandığı vurgulanan raporda şu ifadeler yer aldı:

“Son bir yılda tarım sektöründe 24 çocuk (20 işçi ve 4 çiftçi), sanayi sektöründe 17 çocuk, inşaat sektöründe 13 çocuk ve hizmet sektöründe 12 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Oransal olarak baktığımızda tüm çocuk işçi ölümlerinin yüzde 36’sı tarımda meydana geldi. Haziran ayında açıkladığımız son 11 yılı kapsayan çocuk iş cinayetleri raporunda ise bu oran ortalama olarak yüzde 55’ti. Yani ilk raporlarımızı çıkardığımız dönemde (2013 yılında) yüzde 65 civarında olan tarımdaki çocuk işçi ölüm oranı bugün yine ilk sırada olmasına rağmen yüzde 36’ya gerilemiş durumda.”

Çocuk işçi ölümlerinde MESEM’in payı ayrıca vurgulanan raporda “MESEM, mesleki eğitim değil sermaye için bedava işçiliktir” denildi.

Raporun sonunda 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlarken talepler şöyle sıralandı:

“1- Çocuk işçilik yasaklanmalı, çocuk işçi çalıştıran patronlara en ağır cezalar verilmelidir.

2- Eğitim tamamen parasız olmalı ve müfredat aklın ve bilimin ışığında yenilenmelidir. Tüm Türkiye çapında okullarda bir öğün yemek verilmeli ve yoksul çocukların ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır.

3- MESEM’ler bir eğitim-öğrenim işlevi görmemektedir. MESEM’li çocuklar işi bedava ve ağır koşullarda çalıştırılarak öğrenmektedir. Bu anlamda MESEM’leri revize etmek imkansızdır. MESEM’ler kapatılmalı ve mesleki eğitim yeniden yapılandırılmalıdır.

4- Beceri geliştirme programı adı altında hayata geçirilmeye çalışılan programlar iptal edilmelidir. Mesleki eğitim adı altındaki işçileştirme politikalarının 15 yaşın altına yayılması acilen engellenmelidir.”