İşçiler ‘hakları ve gelecekleri için’ forumda buluştu

İşçi ve emekçiler Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası ile İşçilerin Birliği Derneği’nin ortak düzenlediği forumda bir araya geldi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Temmuz 2019
  • 21:53

İstanbul’da “Haklarımız ve geleceğimiz için” şiarıyla bir süredir çağrıları yapılan ‘İşçi forumu’ bugün gerçekleştirildi.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası’nın (DEV TEKSTİL) Kıdem Tazminatı Araştırma Anketi çalışması ile birlikte İşçilerin Birliği Derneği’nin ortak düzenlediği işçi forumu, anketlerin değerlendirilmesiyle başladı.

Değerlendirmenin ardından sunumlara geçildi. İlk sunumda Yeni Ekonomi Programı ve 11. Kalkınma Planı’nda yer alan saldırılar aktarıldı. İşçi sınıfı başta olmak üzere tüm topluma yönelen siyasi-ekonomik saldırılara karşı bilinçli olmak ve örgütlü mücadeleyi büyütmek gerektiği vurgulandı. Ancak kıdem tazminatı saldırılar arasında en öne çıktığı için diğerlerinin saklı kaldığı belirtilen sunumda, kıdem tazminatına sahip çıkmanın yanı sıra diğer saldırılara karşı da hazırlıklı olmak gerektiği aktarıldı.

İkinci sunumda, bu saldırılara karşı örgütlenmenin ve mücadeleyi büyütmenin önemi vurgulandı. TÜPRAŞ işçilerinin toplu iş sözleşmesi süreci örnek verilerek Yüksek Hakem Kurulu’nun sürece dahil oluşunun önümüzdeki süreçte gerçekleşecek olan sözleşmelere de yapılacak müdahalelerin habercisi olduğuna dikkat çekildi. Sermaye devleti ve patronların işçi sınıfına dönük saldırıları karşısında taban örgütlülükleri oluşturmak ve her türlü saldırıya karşı hazırlık içerisine girmek gerektiğine işaret edildi. İzlenecek yolun Metal Fırtına’da ve Greif İşgali’nde olduğu gibi fiili-meşru mücadeleden başka bir seçenek olmadığı ifade edildi.

Sunumların ardında kısa bir ara verildi ve sonrasında forum kısmı başladı. Forumda metalden tekstile, hizmetten iletişime ve inşaat işçilerine kadar birçok işkolundan işçiler kendi yaşadıkları sorunları ve deneyimleri dile getirdiler. Canlı tartışmaların yaşandığı bu bölümde, kıdem tazminatının gaspıyla işçi ve emekçilerin son kalesinin hedef alınmadığı, her türlü saldırının işçiler nezdinde önemli bir yerde durduğuna değinildi. “Bu saldırılara karşı işçi ve emekçiler birlik olmalı, her türlü saldırıya karşı kenetlenmeli, mücadeleyi büyütmelidir” denildi. Son olarak önümüzdeki döneme dair planlamalar yapıldı.

Anket çalışmasının bölgedeki etkisi üzerinde duruldu. Foruma anket çalışmasından ve bölgede kullanılan duvar gazetelerinden etkilenerek gelen işçi ve emekçiler oldu. Bölgede Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası ve İşçilerin Birliği Derneği olarak anket çalışmasına devam edileceği, yeni işçi forumları gerçekleştirileceğine dair planlamalarının ardından forum bitirildi.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece