İş cinayetinin sorumlusu şirketten pişkin savunma: “Hastanede enfeksiyondan öldü”

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki iş cinayetiyle ilgili ifade veren Akbey İnşaat şantiye sorumlusu, 3 tonluk duvarın altında kalan işçinin hastanede enfeksiyon kaparak hayatını kaybettiğini öne sürerek kendi suçlarını inkâr etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Ağustos 2019
  • 14:11

İş cinayetlerinin sorumlularının başında gelen patronlar, kendi kârları uğruna işçileri katletmekle yetinmiyor, başkalarına suç atarak bu sorumluluklarından da sıyrılmaya çabalıyor. Bunun son örneği Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki iş cinayetiyle ilgili davada yaşandı.

3 tonluk ağırlığın altında kalan işçinin ölümüyle ilgili ifade veren Akbey İnşaat şantiye sorumlusu, iş cinayetinde sorumlulukları bulunmadığını, işçinin hastanede enfeksiyon kaparak hayatını kaybettiğini iddia etti. Taşeron şirkete işi veren havalimanı işletmecisi ISG firması da iş cinayetinde kendilerinin hiçbir sorumluluğu bulunmadığını, tümüyle inşaat şirketinin sorumlu olduğunu öne sürdü.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, işçi Fatih Açıkol, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın iç hat apron personel giriş-çıkış kapısı inşaatında çalışıyordu. 16 Mart gecesi iş arkadaşlarıyla bir duvarı kırmaya başladılar. İşçilerden birinin balyoz darbesiyle saat 03.47’de duvarın üzerindeki kolon çöktü. Yaklaşık 3 tonluk ağırlığın altında kalan Açıkol, ağır şekilde yaralandı. Yaklaşık 2 hafta hastanede kalan Açıkol, 2 Nisan’da hayatını kaybetti.

Açıkol’un ölümüyle ilgili olarak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açtı. Bilirkişi raporunda yer alan ifadelere göre, Açıkol’un ölümünden sorumlu tutulan Sabiha Gökçen Havalimanı ve yüklenici firma Akbey İnşaat’ın yetkilileri sorumlulukları kabul etmedi.

Şirketten “Hastanede enfeksiyon kaptı” savunması

Akbey İnşaat’ın şantiye sorumlusu Ahmet Berham, olayla ilgili herhangi bir kusur ve ihmallerinin olmadığını söyledi. Berham, ifadesinde şu sözleri kullandı: “Hastanede tedavi gören yaralımız ilk iki gün çok iyiydi. Ameliyat olduktan sonra yoğun bakımda enfeksiyon kaptığı için yaşamını yitirdi. Bizim şirket olarak mağdurun ölümünde kusurumuz bulunmamaktadır. Gerekli tüm önlemleri aldığımıza inanıyorum.”

İnşaat teknikeri olarak çalışan Turgut Deniz Atasever, duvarın hatalı olduğu bilgisine sahip olmadıklarını söyledi. Sabiha Gökçen Havalimanı İşletme Müdürü olan Murat Polat ise “Olay inşaat işidir. Biz havaalanı yönetimi olarak inşaat işinden anlamayız. Meydana gelen kaza sebebiyle tüm kusur ve sorumluluk Akbey şirketinin yetkililerinindir” diye konuştu.

Bilirkişiye göre kusurlular

İş güvenliği uzmanı ve bilirkişi Kemal Ateş, kazada taşeron firma ve işi veren Sabiha Gökçen Ulusararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme AŞ’nin işçinin ölümünde müştereken ve müteselsilen sorumlulukları olduğu kanaatine vardı. Bilirkişiye göre, Akbey İnşaat firmasının sorumlusu İbrahim Ahmet Berhan asli derecede kusurlu bulundu. Şantiye şefi ise yeterli denetim ve gözetim yapmaması nedeniyle tali derecede sorumlu tutuldu.

Savcılığın soruşturması sürerken Fatih Açıkol’un ailesi, avukatları Gökhan Alpertunga aracılığı ile Akbey İnşaat ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı İşletmesi’ne 1 milyon 250 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat talepli dava açıldı. İstanbul Anadolu İş Mahkemesi’nde açılan davada işverenin ağır derecede kusurlu olduğu belirtildi. Yapılan işin çok tehlikeli olmasına rağmen gerekli ve yeterli eğitimin verilmediğinin altı çizilirken Açıkol’un aile üyelerinin kaza nedeniyle büyük ıstırap duyduklarına, telafisi imkânsız psikolojik travma yaşadıklarına dikkat çekildi.