Sinema emekçilerinden iş cinayeti açıklaması

Sinema emekçileri, Atiye dizisinde gerçekleşen iş cinayeti ile birlikte setlerdeki tehlikelere dikkat çekerek gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 15 Nisan 2019
  • 19:15

OG Medya'nın yapımcısı olduğu Atiye (The Gift) isimli Netflix internet dizisinin setinde yaşanan iş cinayeti sunucu Hasan Karatay'ın hayatını kaybetmesi üzerine bir araya gelen sinema emekçileri setlerdeki sorunlara dikkat çekerek koşulların düzeltilmesini ve önlemlerin alınmasını istedi.

Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), Sinema, Reklam, Dizi ve TV Programı Çalışanları Sendikası (Sinema TV Sendikası), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD), Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen), İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Kamera Asistanları Derneği (KAD) ve Sahne, Perde, Ekran, Mikrofon Oyuncuları Sendikası (Oyuncular Sendikası) tarafından düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı açıklamaya ev sahipliği yapan Sinema TV Sendikası yönetim kurulu üyesi Tuba Ataç okudu.

Hasan Karatay'ın yaşamını yitirdiği iş cinayeti sırasında sette iş güvenliği uzmanı ve sağlık görevlisi olmadığı belirtilen açıklamada ayrıca Karatay’ın sigortasının da yapılmadığına dikkat çekildi.

İş cinayetinin ertesi günü hiçbir şey olmamış gibi setteki çekimlere devam edildiği belirtilerek OG Medya ve Netflix’e tepki gösterildi.

Açıklamanın devamında şunlar söylendi: “Ciddi tehlikeler ve riskler barındıran, binlerce ‘iş kazası' yaşanan setlerde, yapım şirketlerinin büyük sorumluluğu vardır. Gerek yasal mevzuata aykırı ve insanlık dışı çalışma saatleri, gerekse alınmayan güvenlik önlemleri sebebiyle tüm set çalışanların can güvenliği yok sayılmaktadır. Bu vahim olayın gerçekleşmesiyle bir kez daha anlıyoruz ki sektörde çok ciddi denetim ve yaptırım eksiği vardır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, setlerde ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği' önlemlerini almayan yapım şirketlerine ciddi ve caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır. Set öncesi ve sırasında çalışma ortamında bulunan işçilerin yani bizlerin, yapımcı tarafından sigortalandığımız, işçi sağlığı ve güvenliği koşulların sağlandığı bir çalışma ortamı istiyoruz! Sektörün bu olumsuz çalışma şartları derhal değişmelidir.”

Açıklamada ayrıca setlerdeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için de set emekçilerinin örgütlenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

İSİG Meclisi adına konuşan Murat Çakır ise setlerde sigortasız çalışanların yoğunluğuna dikkat çekerek buna göz yuman siyasi iktidarın da iş cinayetlerinden sorumlu olduğunu ifade etti.

Sine-Sen Genel Başkanı Zafer Ayden de setlerde 17-18 saat çalıştırma sonucu yaşanan ölümlerin kaza değil cinayet olduğunu söyledi.