İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Girişimi 24 Mart 2019’da İzmir Büyükşehir Belediyesi Karabağlar Uzundere kentsel dönüşüm projesi 2. etap inşatında Ali Ekber Dinç'in yaşamını yitirdiği iş cinayeti üzerine hazırladığı raporu paylaştı.
İş cinayetine yol açan etkenlerin ele alındığı raporda, iş cinayetinin sorumlusunun İzmir Büyükşehir Belediyesi, Folkart AŞ ve var olan diğer taşeron şirketler olduğu vurgulanarak, devletin de gerekli denetimleri yapmadığına dikkat çekildi.
Önlemler alınmadı; halat koptu, fren sistemi çalışmadı
Olay anının tanıkları ve teknik olarak İnşaat Mühendisleri Odası’ndan (İMO) alınan bigilerle hazırlanan raporda Ali Ekber Dinç’in yaşamını yitirdiği iş cinayeti şöyle aktarıldı: “Söz konusu iş cinayetinin kule vincin şaryo sepetinde halat değiştirildiği sırada meydana geldiğinin bilgisi alındı. (Kule vinçlerin bomların üzerinde, troley (şaryo) (kanca arabası) adı verilen makaralı bir sistemle yükün ileri ve geri hareketinin sağlandığı bir bölüm mevcuttur)
“Sepet halatının koptuğu, eski, paslı ya da arızalı olması sebebiyle makinayı durdurmaya yarayan fren sisteminin çalışmadığı, halatın kopması sonucu hızla kule vincin gövdesine çarptığı, çarpma sonucu sepetin ve korkuluğun kırıldığı, emniyet kemerinin kırılan korkuluğa bağlı olması sebebiyle boşa çıktığı ve çarpma etkisi ile fırlayarak 30 metreden düştüğü belirtilmektedir.”
Sermayenin tercihi önlem almamak, devletinki de denetlememek
Raporun devamında, iş cinayetinin nedenleri üzerinde duruldu. Hem sermayenin hem de devletin iş güvenliği önlemlerinin alınmamasındaki sorumluluğuna dikkat çekilen bu bölümde, organizasyon planının bulunmadığına ve buna uygun denetim yapılmadığına değinilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Söz konusu kazada kullanılan kule vincin eski olduğu, yaşam hatlarının (emniyet kemerinin ucuna takılan düşmeyi önleyici halat) bulunmadığı, muhtemelen bu nedenle de emniyet kemerinin yanlış noktaya (yani sepetin korkuluğuna bağlanmış olması) takıldığı kesin. Emniyet kemerinin kim tarafından yanlış noktaya takıldığı belirsiz ancak kontrol edilmediği kesin. Ayrıca yeterli dayanıma sahip olmayan halatların kullanıldığı sonuç olarak düzenli bakım onarım yapılmadığı ve kontrol eksikliği nedeniyle iş cinayetinin meydana geldiği söylenebilir.”
İzmir İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi Girişimi’nin iş cinayetinin takipçisi olacağı ifade edildikten sonra, iş cinayetinin sorumlusunun İzmir Büyükşehir Belediyesi, Folkart AŞ ve diğer taşeron şirketler olduğunun altı çizildi. “Sermaye daha fazla kâr ve düşük maliyet için işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almamayı, devletse denetlememeyi tercih ediyor” diye devam eden raporda, Çalışma ve Aile Bakanlığı iş müfettişlerinin gerekli denetimleri yapmadığı, eski, ömrünü tamamlamış, bakımsız kule vinçlerin kullanımına izin verildiği üzerinde duruldu.
Raporun sonunda patron şirkete iş güvenliği önlemlerinin alınması ve denetlenmesi önerilirken, işçilere de örgütlenme çağrısı yapıldı.