İzmir İSİG Meclisi: 15 saniyede 1 iş cinayeti yaşanıyor

İzmir İSİG Meclisi girişimi 28 Nisan vesilesiyle yaptığı açıklamada önlenebilir nedenlerden kaynaklı her 15 saniyede 1 iş cinayeti yaşandığını belirterek mücadele çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Nisan 2019
  • 21:06

İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclis Girişimi, “İş ve Meslek Hastalıklarından Ölen ve Yaralanan İşçileri Uluslararası Anma Günü” vesilesiyle yaptığı basın açıklamasında her 15 saniyede 1 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini belirtti.

Alsancak’taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde iş cinayetleri ile ilgili resim sergisi açıldıktan sonra gerçekleştirilen eylemde “Kaza değil cinayet! Çalışırken ölmek istemiyoruz!” pankartı açıldı.

Soma’da yakınlarını kaybeden ailelerin de katıldığı eylem iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı.

Mustafa Güven tarafından okunan basın açıklamasında iş cinayetlerinde yaşamını yitirenleri anmak ve işçi sağlığının ve iş güvenliğinin önemini vurgulamak için eylemin yapıldığı belirtildi.

“Çalışanlar senede yaklaşık 337 milyon kazaya maruz kalıyorlar ve yaklaşık 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyorlar” denilen açıklamanın devamında şu veriler açıklandı: “İşyerinde kullanılan toksik maddelere dayalı meslek hastalıklarında her sene 440 bin işçi ölüyor. Sadece asbest kullanımına bağlı olarak 1 yıllık sürede hayatını kaybeden işçi sayısı 100 bin. Her 15 saniyede bir işçi çalışırken ölüyor! Her 15 saniyede bir 160 işçi iş kazası geçiriyor! Her gün 6 bin 300 işçi çalışırken ölüyor! Ülkemizde ise maalesef özellikle sendikasız, örgütsüz, güvencesiz olarak kayıt dışı alanlarda iş cinayetlerine kurban gidenlerin, göçmen işçilerin isimleri kayıtlara dahi geçmeyebiliyor.”

Türkiye’nin iş cinayetlerinde ilk sıralarda yer aldığı ifade edilerek SGK verilerine göre; 2017 yılında 4A kapsamında 359 bin 653, 4B kapsamında ise 213 çalışanın iş kazası geçirdiği, bu kazalarda 1636 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

İzmir'de 2019’un ilk 3 ayında 19 işçinin çalışırken öldüğü Aliağa gibi sanayi havzalarından, tersanelerden her gün iş cinayetleri haberi geldiği belirtildi.

Tüm bu iş cinayetlerinin önlenebilir olduğu ve alınmayan önlemler nedeniyle gerçekleştiğine vurgu yapılarak iş cinayetlerinin durdurulması için örgütlenme ve mücadele çağrısı ile açıklama sonlandırıldı.

Açıklamanın ardından ise İSG Meclisi sunumu için Mimarlar Odası’na geçildi.