Her açıdan daha güçlü bir DEV TEKSTİL için görev başına!

Sendikamızın 4. Olağan Genel Kurul'unun ardından ilk GMYK toplantımız gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Eylül 2021
  • 15:26

4. Olağan Genel Kurulumuz sonrası ilk GMYK toplantımız gerçekleşti. Genel kurul sürecini ve sonuçlarını ayrıntılı bir değerlendirmeye tabi tutan GMYK, Genel Kurul’da alınan kararları planlamaya tabi tutarak önümüzdeki dönem gündemlerimizi bu doğrultuda belirledi. Ayrıca toplantıda başta sendika bülteni ve sosyal medya araçları olmak üzere yayınlarımız üzerine de tartışmalar yürütüldü.

1- Ön sürecin örgütlenmesi, teknik, pratik ve politik hazırlık planında asgari bir başarı ile gerçekleşen 4. Olağan Genel Kurulumuzun, aynı zamanda Sendikamızın içinde bulunduğu eksiklik ve zayıflıklara da bir kez daha ışık tuttuğu fikri GMYK tartışmalarının ana ekseni oldu. Özelikle örgütlenme alanındaki zayıflıkların aşılması için yapılması gerekenler, Genel Kurulun çizdiği çerçeve doğrultusunda bir kez daha ele alındı. Bu doğrultuda Genel Kurul tarafından karara bağlanan yeni bir örgütlenme seferberliği başlatılması konusunda mevcut olanaklar, sınır ve engeller tartışmaya konu edildi. “DEV TEKSTİL’Lİ OL GÜÇLÜ OL” başlığı altında sürdürülecek çalışmaların, somut biçimlenişi temsilciliklere bırakılmakla birlikte kapsam ve içeriği konusunda temel yaklaşımlar oluşturuldu.

2- Halen devam eden pandemi süreci doğal olarak hem Genel Kurul’un hem de GMYK toplantımızın önemli bir gündemiydi. Genel Kurul’da da işaret edildiği gibi pandemi süreci, işçi sınıfı ve emekçilerde yol açtığı yoğun tahribat ve yıkıma rağmen, aynı zamanda temel sınıfsal ayrımların ve kapitalist sistemin zaaf ve sorunların bir kez daha gözler önüne serildiği bir dönem oldu. Egemen sınıflar ve onların siyasal temsilcilerinin tüm yalan ve aldatma çabalarına rağmen yalnız ülkemizde değil başta ABD olmak üzere gelişmiş kapitalist ülkelerde de yaşananlar kapitalizmin temel gerçekleri ile ilgili ciddi sorgulamaların önünü açtı.

Ülkemizde ise geride kalan 2 yıllık salgın tablosu bir yandan AKP iktidarı için yaşadığı yönetememe krizinin en temel göstergesi haline gelirken öte yandan alınmayan tedbirler ile pandemi bir işçi sınıfı ve çalışan emekçi kesimler hastalığı haline getirildi. Siyasal iktidarın yalanları, gerici odakların ve çıkar çevrelerinin spekülasyonları ile işçi sınıfı ve emekçilerin bilinci bu konunda bulandırılırken, sermaye sınıfı siyasal iktidarın da desteği ile geniş emekçi kesimleri salgın yâda açlık ikilemi arasına sıkıştırdı. Devam eden ekonomik krizin çalışma ve yaşam koşullarımızda yol açtığı yıkımın da etkisiyle bir dönem içinde pandemi ve yol açtığı sonuçlar artık biz çalışan kesimler için kanıksanır-kabullenilir hale geldi. GMYK toplantımızda  “bu kanıksama durumunu” kırmak için yapılabilecekler, Genel Kurul tartışmaları ışığında yeniden ele alındı. Tekstil işçilerine dönük bilgilendirme, aydınlatma çabalarına devam edilmesi konusunda yapılabilecekler kapsamında gerek tek tek fabrikalar bazında, gerekse iş kolunun toplamına dönük olarak ne tür araçların kullanılabileceği ele alınan başlıklar oldu.

3- Genel Kurul’da tartışmaların yoğunlaştığı diğer bir başlık devam eden ekonomik kriz ve onun sonuçlarıydı. Süregiden ekonomik krizin işçi sınıfı ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarında yol açtığı yıkıma ancak işçi sınıfı ve emekçileri mücadeleye çekerek set çekilebileceği gerçeği üzerinde duran GMYK’da başta hayat pahalılığı ve çalışma koşullarındaki kötüleşme olmak üzere işçi sınıfının somut sorunlarının özel çalışmalara konu edilmesi gündemi yeniden ele alındı. Zamların geri alınması, ücretlerin yükseltilmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi, işten atmaların yasaklanması, 25/2’nin (Kod 29) kaldırılması, herkese iş ve tüm çalışanlara iş güvencesinin sağlanması, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gibi somut taleplerin daha güçlü işlenmesi, tek tek her bir fabrikada bu ve benzeri taleplerin o fabrikaların diğer özgün sorunlarıyla iç içe ele alınması ve tüm bu taleplerin mücadele ve örgütlenme ihtiyacına bağlanması, pandemi boyunca fabrikalarda yaşanan işten atma, ücretlerin ödenmemesi vb sorunlar karşı işçiler farklı eylem ve grevler gerçekleştirdi. Aynı zamanda sendikal örgütlenme nedeniyle işten atma saldırıları yaşandı. Ağırlaşan kriz nedeniyle de böylesi saldırı ve direnişlerin olacağını ön görebiliyoruz. Farklı iş kollarında gerçekleşen eylem, grev, direnişlerle geçtiğimiz dönem gösterdiğimiz dayanışma, direnişlerin sesi bulunduğumuz alanlara duyurma vb faaliyetleri önümüzdeki dönemde büyük önemle sürdüreceğiz.

4- 4. Olağan Genel Kurul’un aldığı önemli kararlardan biri sendikamızın kadın işçilerin sorun ve taleplerinin daha görünür kılınması konusunda daha aktif ve güçlü bir tutum alması gerektiği idi. Bu doğrultuda Genel Kurul’da imkân olan bütün alanlarda kadın komisyonları oluşturulması konusunda da bir karar alınmıştı. GMYK da geçmiş deneyimlerimizle birlikte böyle bir adımın önündeki sorun alanlarını ele aldı.

Genel Kurulda da ortaya konulduğu gibi sorunun esasının kadın işçilerin sorun ve taleplerinin daha güçlü işlenmesi ve her bir örgütlenme çalışmasının bu sorun ve talepleri özel olarak gözetmesi olduğunun altı bir kez daha çizildi. Komisyonların esas rolünün bu yönelimi kolaylaştırmak ve güçlendirmek planında oynayacağı fikri yeniden vurgulandı. Önümüzdeki dönem bu açıdan atılabilecek somut adımların neler olabileceği tartışmalara konu edildi. Ayrıca sektördeki kadın işçilerin mevcut verili durumu üzerinden eğitsel ve kültürel çalışmalara daha belirgin bir ağırlık verilmesi için yapılabilecek de aynı başlık altıda ele alındı.

5- Yayın organları ve sosyal medya araçları üzerinden yapılan değerlendirmelerin ardından toplantı, işbölümünün ardından sona erdi.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
Eylül 2021