DEV TEKSTİL 4. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti!

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası 4. Olağan Genel Kurulu başarıyla gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Ağustos 2021
  • 08:00

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası 4. Olağan Genel Kurulu başarıyla gerçekleştirildi. Genel Kurul, açılış konuşması ile başladı. Genel Kurul, Greif direnişinden DEV TEKSTİL’in kuruluşuna giden süreç ve DEV TEKSTİL’in mücadele pratiğinin ele alındığı sinevizyon gösterimi ile devam etti. 

Birleşik mücadelenin önemi

Divanın belirlenmesiyle birlikte ilk olarak saygı duruşu gerçekleştirildi. Program konukların konuşmaları ile devam etti.

Bornova Belediyesi İşyeri Baştemsilcisi İrfan Kılıç, Bornova Belediye işçilerinin toplu iş sözleşmesi sürecini anlatarak kazanımlarında esas rolü oynayan taban örgütlülüklerinin işlevine ve önemine değindi.

SES İzmir Şube Yönetimi adına konuşan Hüseyin Çoban ise sağlık çalışanları ve işçiler açısından zorlu bir süreçten geçildiğini belirterek dayanışma içinde olacaklarını ifade etti. 

Emekli Sen Buca temsilcisi Orhan Saygıner'in de konuşma yaptığı Genel Kurul'da, Köz, DİP, Ekmek ve Onur, TÖP, BDSP, EİB adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda öne çıkan ortak düşünce ise birleşik mücadelenin bugünün en temel ihtiyacı olduğuydu. 

BDSP adına yapılan konuşmada ise tüm dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik ve sosyal krizlerin çok yönlü boyutuna değinildi. Bu tablodan ancak işçi sınıfının örgütlü mücadelesiyle çıkılabileceği ifade edildi. Ayrıca dünyada ve Türkiye’de kapitalizmi sorgulayan kitlelerin mücadele arayışlarına yanıt olmak gerektiği vurgulandı. Genel Kurul selamlandıktan sonra DEV TEKSTİL’in mücadelesinde yalnız bırakılmayacağı ve dayanışma içinde olunacağı ifade edilerek konuşma sonlandırıldı. 

EİB konuşmasında, sektörlerdeki gelişmeler özetlendi. Mücadelenin sorunları ve olanakları ele alındı. Birleşik mücadeleyi büyütmenin önemine vurgu yapıldı.

“Devrimci sınıf sendikacılığı bayrağı ellerimizde”

Ayrıca konukların ardından Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası adına konuşma yapıldı. Konuşmada içinden geçtiğimiz süreç özetlendi. Sendikal bürokrasinin uğursuz rolünün vurgulandığı konuşmada devrimci sınıf sendikacılığını bayrak edinen DEV TEKSTİL’in ilkeleri vurgulandı. Konuşmada şunlar ifade edildi:

“Geride kalan dönemde, Greif’tan SML Etiket’e bu bakışla mücadeleyi yürüttük ve yürütmeye devam edeceğiz. Daha alacak çok yolumuz olduğunu, önemli eksikliklerimizin bulunduğunu biliyoruz. 4. Genel Kurulu’muzun bu eksikliklerin aşılması için önemli bir dönemeç olacağına inanıyoruz. Ve tüm üye ve dostlarımızı, bu mücadele içinde daha aktif bir tutum almaya davet ediyoruz.”

Ardından raporların okunmasına geçildi. Geçmiş dönem faaliyet raporu, disiplin ve denetleme raporları okundu ve aklandı. Tüzük değişikliği önerisi delegelerin onayına sunuldu ve değişiklikler kabul edildi.

Genel Kurul direnen işçilerin ve işçilerin kürsüsü 

Genel Kurul programının devamında direnişçi işçilere söz verildi.

SML direnişçisi Derya Sırbudak, direniş sürecini özetledi ve DEV TEKSTİL’de örgütlenmeye çağırdı. Sinbo direnişçisi Dilbent Türker ise direniş sürecini anlattı.

DEV TEKSTİL’in yeni dönem çalışma programı kapsamında üç önerge verildi. Pandemi ve kriz, kadın işçiler ve mücadele talepleri, örgütlenme sorunu başlıklı önergelerin sunumu yapıldı, lehte konuşmalar gerçekleştirildi. 

Önergelerin ardından delegelerin ve farklı sektörlerden işçilerin söz aldığı serbest kürsü kuruldu.

Hugo Boss eski direnişçisi Fatih Uyda direniş sürecini kısaca anlattı. Hugo Boss’ta sarı sendika ile örgütlenme sürecinin yanlış olduğunu, DEV TEKSTİL’le daha önce tanışsaydı, daha iyi bir örgütlenme yürütebileceklerini, farklı sendika olsa da direniş boyunca yanında sadece DEV TEKSTİL’in olduğunu ifade etti.  

SML Etkiet direnişçisi Seçil Arı ise, direniş deneyimlerini paylaşarak, öneri ve düşüncelerini dile getirdi.

İstanbul’dan bir tekstil işçisi ise işçi sınıfının dili, dini, cinsiyeti olmadığını belirterek, mülteci sorununa değindi. Ayrıca örgütlenme deneyimlerini paylaştı.

Bir tekstil işçisi ise, kadın başkanı ve kadın işçi direnişçileri olan bir sendikada olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. 

Ayakkabı işçisi Yalçın Yanık'ın konuşma yaptığı Genel Kurul'da İzmir’den bir metal işçisi ise, böylesi toplantıların çok önemli olduğunu, işçilerin örgütlenmesinde yol ve yöntemlerin, deneyimlerin paylaşılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Başka bir metal işçisi, Genel Kurulu selamladı, devrimci sınıf sendikacılığının önemini vurguladı.

İnşaat işçisi ise, 3. Havalimanı direnişi sürecini özetledi. 

Eski bir SML işçisi ise, mücadelenin sürekliliğine vurgu yaptı. Hiçbir emeğin boşa gitmeyeceğini dile getirdi. 

Genel Kurula, direnişçi Alba Plastik işçileri, Tekstil İşçileri Birliği, HDP İzmir İl Örgütü, TİP ve TOMİS mesaj gönderdi. 

Tek liste olarak girilen seçimlerin ardından kapanış konuşmasında yeni yönetim adına Fatma Alökmen konuşma yaptı. Alökmen, konuşmasında, Genel Kurulu'n örgütlenme sürecine katkı sunan herkese, katılan konuklara teşekkür etti. Alökmen, devrimci sınıf sendikacılığı anlayışı ile mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Bugün işçi sınıfının içerisinde bulunduğu tablonun değişmesi için birleşik mücadelenin örgütlenmesinin önemli olduğunu vurguladı. Önümüzdeki dönemde bunu daha da büyütme iddiasında bulundu. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası’nı büyütme çağrısıyla konuşmasını tamamladı.

Kapanış konuşmasının ardından Genel Kurul sona erdi.

Salonda “Krizin ve pandeminin faturasını ödemeyeceğiz”, “Bu düzen dikiş tutmaz. Sömürüsüz bir dünyayı biz dokuyacağız” pankartları açıldı. Ayrıca emeğin korunması taleplerinin ve kadın işçilerin taleplerinin de olduğu pankartlar salonda yer aldı.

Kızıl Bayrak / İzmir