“Hayırsever” sermaye vurgun peşinde

Koronavirüs salgını can almaya devam ederken, irili ufaklı sermaye çevreleri “hayırseverlik” maskesi arkasına saklanarak virüsten nemalanmak için kolları sıvadı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Nisan 2020
  • 13:47

Kırmızıgül Kozmetik dezenfektan üretimine yöneldi

Çerkezköy/Veliköy OSB'de kurulu olan ve parfüm üretimi yapan Kızımızgül Kozmetik’in patronu, salgın günlerinde “iyilik sever” kesildi. Fabrika genel müdürü yerel basına verdiği demeçte; fabrikanın bir günlük üretimi olan 15 bin kolonyayı Çorlu Devlet Hastanesine teslim edeceklerini açıkladı.

Kırmızıgül Kozmetik fabrikasının sahibi yaşanan salgın ortamında büyüyebileceği, kârlarına daha çok kâr katabileceği dezenfektan üretimine yöneldi. Öte yandan Kırmızılgül fabrikasında işçiler düşük ücrete, esnek çalışma koşullarında, sendikasız ve sosyal haklardan yoksun bir biçimde çalıştırılmakta.

Koç sermayesi için yeni kâr alanı: Solum cihazı üretimi

Koronavirüs salgını günlerinde işçi ve emekçilerin karşısında “yardım severlik” maskesi takarak çıkanlardan birisi de Koç sermayesi oldu. Gerçekte ise Koç grubu salgın günlerinde de kârlarını büyütmek ya da en az hasarla atlatmak derdinde.

Koronovirüs salgını nedeniyle en çok ihtiyaç duyulan sağlık malzemelerin başında solunum cihazı geliyor. Bu solunum cihazları ise Arçelik’in Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikasında üretiliyor.

Koç’un solunum cihazı üreten fabrikasına burjuva medya da yer vererek, Koç sermayesini “hayır sever” ilan etti. İşçi ve emekçilerin sağlığını zenginlerin de düşündüğü algısı yaratmaya çalıştı.

Fabrikanın üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk ise, “Bu ayın 15’ine kadar 100 tane üretmeyi, 15’inden sonra 500 tane, mayıs sonuna kadar ise 5 bin adet üretmeyi hedefledik.” diyerek, adeta salgın ortamından nasıl nemalanacaklarını itiraf etti. Öztürk ayrıca, üretimi yeni yaptıkları çok modern olan Çerkezköy elektronik işletmesinde yapacaklarını ifade etti.

Yine solunum cihazı üretmek için Aselsan’ın da arasında bulunduğu 4 yerli firmanın bir araya geldiği belirtiliyor.