Finans Merkezi şantiyesinde işçilerden eylem

Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş Sendikası, inşaat işçilerinin gasp edilen hakları ve insanca yaşam talebiyle İstanbul Finans Merkezi önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Şubat 2022
  • 14:25

İstanbul Ataşehir’de bulunan Finans Merkezi şantiyesinde yaşanan hak ihlallerine karşı DİSK/Dev Yapı-İş Sendikası ve İnşaat-İş Sendikası birlikte mücadele kampanyası başlattı. 

Finans Merkezi önünde yapılan eylemde kampanyayı duyuran İnşaat-İş Örgütlenme Uzmanı Deniz Gider, Farplas işçilerini ve kargo işçilerini selamlayarak başladığı konuşmasında işçilerin yaşadığı hak gasplarını ve kötü çalışma koşullarını aktardı. Gider “Siyasal iktidarlar tarafından dokunulmazlık zırhıyla korunan inşaat patronları kölelik koşulları dayatıyor. Bu kölelik düzenine artık yeter diyoruz” diye seslendi.

“Dünyayı biz inşa ediyoruz altında biz kalıyoruz”

Kanunların kâğıt üzerinde kaldığının altını çizen Gider şu şekilde devam etti:

“Dünyayı biz inşa ediyoruz altında biz kalıyoruz. Memleketin dört bir tarafında rant ve talan ekonomisiyle yaratılan beton yığınları alınterimizle kanımız birbirine karışarak yükseliyor.  Karşılarına örgütlü işçiler çıkmasın, sömürü daha da derinleşsin diye taşeron sistemi eliyle kendi içinde bölük pörçük hale getirilen inşaat sektöründe; yeterince örgütlü olmamızın bir sonucu olarak emeğimiz gasp ediliyor, kötü barınma ve beslenme koşullarında çalıştırılıyor ve her gün iş cinayetlerinde ölüyoruz.  Bize kölelik koşulları ve ölümden başka bir şey vermeyen bu düzene artık yeter diyoruz.”

İnşaat işçilerinin seslerini yeterince duyuramadığını belirten Gider “Bu düzeni değiştirmek için inşaat sektöründe örgütlenen iki sendika olarak finans merkezi şantiyesinde aklımızı, deneyimlerimizi ve güçlerimizi birleştirerek ‘Artık yeter, gasp edilen haklarımızı istiyoruz’ temel başlığı altında bir kampanya başlatıyoruz” dedi.

Gider son olarak ortak talepleri şu şekilde sıraladı:

“Pazar mesailerinin yüzde yüz ödenmesini istiyoruz.

Haftalık 45 saati aşan çalışmaların fazla mesai sayılmasını istiyoruz.

Gasp edilen AGİ (Asgari Geçim İndirimi) hakkımızın geriye dönük ödenmesini istiyoruz.

Sigorta primlerinin asgari değil aldığımız gerçek ücret üzerinden yatırılmasını istiyoruz!

Ücret gasplarının son bulmasını istiyoruz!

Keyfi ücret/yevmiye vb. kesintilerinin son bulmasını istiyoruz!

İnsana yakışır, hijyenik ve sağlıklı yemek sağlanmasını istiyoruz!

Kamp ve yatakhane koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz!

Orman kanunları değil, iş kanununun şantiyemizde uygulanmasını istiyoruz!

İnsanca çalışma koşulları istiyoruz!”

Gülüm: Birlikte dur demek zorundayız

Eylemde söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, “Bu binalarda oturanlar, yaşayanlar hep patronlar oluyor. İşçilere ise son derece kötü gecekondular, kötü yaşam koşulları dayatılıyor. Nasıl bir düzendir ki, işçiler üretiyor, zenginler karı elde ediyor. İşte bu düzene karşı birlikte dur demek zorundayız. Birleşe birleşe birleşe, örgütlene örgütlene karşı durabiliriz” dedi.