EİB: Mücadeleyi büyütmeyi sürdüreceğiz!

Ege İşçi Birliği (EİB) insanca yaşam ve çalışma koşulları için direnen gemi söküm işçilerine seslenerek "Taleplerin belirlenmesi, işçi demokrasisinin uygulanması, eylem ve yürüyüş kararı alınması gibi konularda tecrübelerimizi paylaşarak bu mücadeleyi hep birlikte nasıl bu noktaya getirebildiysek, bu haklı direnişin kazanımlarla sonuçlanabilmesi için birleşik mücadeleyi büyütmeyi sürdüreceğiz" dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Şubat 2022
  • 17:45

Ege İşçi Birliği (EİB) Aliağa’da insanca yaşam ve çalışma koşulları için direnen gemi söküm işçilerine seslendi.

Yazılı açıklama yapan EİB işçileri patronların bütünlüğü bozma girişimlere karşı uyararak “Çünkü biliyorlar ki işçiler birliğini korursa, mücadeleyi büyütürse yıllardır sizlerin üzerinde rahatlıkla kurdukları egemenliği sürdüremeyecekler” dedi. Birliğin korunmasının ve mücadelenin sonuç alıcı olmasının önemine vurgu yapan açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Gemi söküm işçisi kardeşler!

Yıllardır iş ‘kaza’larından yanmaya, asbest solumaktan türlü kanunsuz çalışma şartlarına kadar, cehenneme dönmüş gemi sökümde patronlar ihya olurken sizlerin en haklı talepleri görmezden gelindi. Her gün faturalara, benzine, gıdaya gelen zamlar karşısında ‘idare eder’ diyebileceğimiz ücretler kuşa döndü. Tıpkı günlerdir ülkenin dört bir yanında işçilerin yaptığı gibi, sizler de iş durdurarak hak arama mücadelesine başladınız. İlk gün az sayıda firmada ayrı ayrı yaptığınız eylemleri kapıya taşıyarak bir adım attınız. Ardından tersane içinde gerçekleştirdiğiniz yürüyüşle tüm işçilere cesaret vererek birliğinizi güçlendirdiniz. Bu sayede gemi söküm işçilerinin büyük bir bölümü bu mücadeleye katılmış oldu. Başta İzmir'de yaşayanlar olmak üzere, işçi sınıfının kölece yaşam ve çalışma koşullarına karşı başlamış olan itirazına yeni bir soluk ve umut oldunuz.

Gelinen yerde patronlar sıkışmış durumda. Bugüne kadar kararlı ve birliği koruyarak geldiğiniz için açık açık tehdit ve oyunlara girişmedilerse de tek tek işçilere yapılan tekliflerle bütünlüğü bölmeye çalışıyorlar. Köşelerine çekilip varlığınızın, sesinizin, sloganlarınızın kesilmesini bekliyorlar. Ortaya koyduğunuz direnişin tüm Aliağa'da ve İzmir'de duyulmasından korkuyorlar. Çünkü biliyorlar ki işçiler birliğini korursa, mücadeleyi büyütürse yıllardır sizlerin üzerinde rahatlıkla kurdukları egemenliği sürdüremeyecekler. Onlar için bir çerez parasına bile denk gelmeyen, ancak sizin ekmeğiniz, sizin çocuklarınızın geleceği demek olan zam ve diğer taleplerinizi artık görmezden gelemiyorlar. Sizleri değil kendi yarınını düşündüğü için pervasızlığıyla, utanmazlığıyla işçiye yemek vermemesiyle bildiğiniz Erdoğan'ın uykuları kaçıyor. 

Hepiniz biliyorsunuz, birlik korunduğu sürece istediklerinizi kazanabilirsiniz. Ancak bu birlik öyle bekleyerek korunmaz. Patronların üstüne gitmedikçe, sesinizi her gün daha fazla yükseltmedikçe, her gün yeniden birbirinize olan güveni test etmedikçe direniş bekleyişe döner. Eli kolu bağlı bekleyiş ise patronların oyunlarına müsait bir zemin yaratır. 2016 yılında sizler gibi mücadeleci işçilerin kurduğu Ege İşçi Birliği, işçi sınıfının geçmiş deneyimlerine kendi tecrübelerini de katarak bugün tüm direnen işçilerin yanındadır.

Gemi söküm işçisi kardeşler!

Çok geriye gitmeye gerek yok, son haftalarda her sektörden işçilerin iş durdurma eylemlerinden görüyoruz ki; kazanana kadar birlik olan, taleplerinden geri adım atmayanlar istediğini aldı! 

Her adımda birlikte karar alan, herkesin söz sahibi olacağı şekilde hareket eden kazandı!

Patronların oyalamalarına, polis eliyle kurulan baskı ve oyunlara karşı her zaman sesini yükseltmeye devam eden işçiler kazandı!

Sessizce bekleyen değil, ‘ben buradayım’ diyerek kararlılığını gösteren, ‘Direne direne kazanacağız!’ sloganını usanmadan atan işçiler kazandı!

Yılların alışkanlığıyla patrondan hala korkan, bir adım atmakta tereddüt edenler değil, asıl ‘ekmek verenin’ kendisi olduğu güveniyle öne atılan işçiler kazandı!

Bu hayat pahalılığı karşısında aynı kaderi yaşayan emekçilere sesini taşıyarak onlardan destek isteyen, işyerindeki birliğini sınıf kardeşleriyle büyüten kazandı!

Haklı mücadelesine gelen desteğe sırtını dönen değil, patron karşısında işçinin yanında olan herkesi arkasına alan kazandı!

Ege İşçi Birliği olarak bu direnişin başından itibaren gemi söküm işçilerinin en insani taleplerini elde edebilmesi için giriştiği haklı ve meşru mücadelesinin yanındaydık, yanında olmaya devam edeceğiz.

Taleplerin belirlenmesi, işçi demokrasisinin uygulanması, eylem ve yürüyüş kararı alınması gibi konularda tecrübelerimizi paylaşarak bu mücadeleyi hep birlikte nasıl bu noktaya getirebildiysek, bu haklı direnişin kazanımlarla sonuçlanabilmesi için birleşik mücadeleyi büyütmeyi sürdüreceğiz. Gemi söküm işçileri insanca yaşamaya yeten ücretler, çalışma koşulları ve iş güvencesi için bu deneyimleri kendi direnişinde sınayarak, öğrenerek, birlik ve kararlılığını büyüterek kazanacak! Buna inanıyoruz.”