“Vergide adalet, ücrette adalet!”

DİSK Ege Bölgesi Temsilciliği İzmir’de asgari ücret eylemi gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Aralık 2020
  • 23:32

İzmir’de DİSK Ege Bölgesi Temsilciliği’nin çağrısı ile saat 11.30’da Konak Sümerbank önünde asgari ücret eylemi yapıldı. Ege İşçi Birliği’nin de katıldığı eylemde basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

“2021 asgari ücretinin belirlenme süreci, ekonomik kriz ve Covid-19 salgınının yarattığı ağır sosyal ve ekonomik tahribat altında başladı. Milyonlarca işçi iş ve gelir kaybına uğradı. Artan fiyatlar nedeniyle de alım gücü hızla düştü” diyen Sarı, açıklamaya şöyle devam etti:

“Türkiye’de 10 milyon civarında işçi asgari ücret altında veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalışıyor. İşsizlik ödeneklerinden emekli aylıklarına kadar pek çok ödeme asgari ücret düzeyinden etkileniyor. Ayrıca, asgari ücretin artışı, genel ücret artışlarını da etkiliyor. Özellikle salgın döneminde büyük önem taşıyan kısa çalışma ödeneği de asgari ücrete oranla hesaplanıyor. Bu koşullar altında asgari ücret salgının yarattığı kayıplara ve ekonomik krize karşı çalışanları korumanın en önemli aracıdır.”

Sosyal bir devlet olmanın gereğinin işçilerin yaşadığı bu kayıpları telafi etmek, büyük vergi adaletsizliğine derhal son vermek olduğuna değinen Sarı, işçilerin eline daha para geçmeden ücretinden doğrudan kesintiler yapıldığının altını çizdi.

“Asgari ücretli bir işçinin brüt ücretinden damga vergisi, gelir vergisi, primler ile KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergiler de hesaba katıldığında 1000 TL’ye yakın bir kesinti olmaktadır” diyen Sarı, 2943 TL’lik brüt asgari ücretin yalnızca 1960 TL’sinin işçinin eline harcanabilir olarak geçtiğini belirtti ve şöyle konuştu:

“Bir başka ifadeyle asgari ücretli işçi yılın 122 günü vergi ve diğer kesintiler için çalışmak zorunda bırakılırken işverenlere ise sürekli vergi indirimlerinin getirildiği, bazı şirketlerin vergilerinin sıfırlandığını biliyoruz. Vergide adalet olmadan ücrette adalet olmaz.”

“Vergide adaletin temeli, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasıdır. Ancak işçi sınıfının uğradığı bir başka vergi adaletsizliği de vergi dilimlerinden doğmaktadır” diyen Sarı, gelir vergisi dilimlerinden bahsetti, AGİ ile asgari ücretin olduğundan yüksek gösterildiğine değindi. “2020 itibarıyla AGİ hariç net asgari ücret 2.324 TL değil aslında 2.103,97 TL’dir” diyen Sarı, “Rakamlarla oynayarak gerçekleri değiştiremezsiniz” vurgusu yaparak şu taleplerini sıraladı:

“* Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.

* Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.

* Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.

* Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

* Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.

* 2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır.”

Kızıl Bayrak / İzmir