“ÇAYKUR TİS’inde yoksulluk sınırı baz alınsın”

Gıda-İş mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin kadro talebi, 2023-2024 Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci, fabrikalar ve alım yerleriyle ilgili yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Aralık 2022
  • 19:50

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin kadro talebi, 2023-2024 TİS süreci, fabrikalar ve alım yerleriyle ilgili yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı.

ÇAYKUR işçilerinin sorunlarının ve taleplerinin başta iktidar yetkilileri tarafından görülmediği söylenen açıklamada şunlar soruldu:

“Buradan soruyoruz bir kez daha: 5 ay 29 gün çalışarak nasıl geçinelim? Kiraları nasıl ödeyelim? Faturaları nasıl ödeyelim? Bakkalın, manavın, kasabın önünden nasıl geçelim? Çocuklarımızın eğitimini nasıl sağlayalım? Sağlık giderimizi nasıl karşılayalım? Ay sonunu nasıl getirelim?”

2023-2024 yılını kapsayacak TİS görüşmelerinin 1 Ocak’ta resmi olarak başlayacağı dile getirilen açıklamada toplu sözleşmede olmazsa olmaz denilen üç maddeyi şu şekilde sıraladı:

ÇAYKUR işçisinin ücret talebi taban ücretin yoksulluk sınırı olan 25 bin TL’nin üzerine çekilerek refah payı eklenerek taslağa konmalı.

ÇAYKUR işçilerinden kesilen vergi dilimi yüzde onla sabitlenmeli, artan orandaki vergi kesintileri ÇAYKUR Genel Müdürlüğünce ödenmeli.

Tüm ÇAYKUR işçilerinin çalışma süreleri haftada 35 saate düşürülmeli, haftada iki gün dinlenme, yılda otuz gün izin hakkının tanınmalı.

Açıklamada ÇAYKUR’da yaşanan sorunları ve kurumun yapması gerekenleri de şu şekilde sıralandı: 

Her alım yerine bir tuvalet, duş yeri ve elbise değiştirme kabini yapılmalıdır. 21 yüzyılda tuvaleti, duşu ve elbise değiştirme kabini olmayan bir ÇAYKUR istemiyoruz. Bu ayıptır, insanlık dışı bir çalışma koşuludur.

ÇAYKUR işçileri hâlâ kendi olanaklarıyla işe gidip gelmek zorunda kalıyorlar, servis yok. Verilen yol ücreti bedeli ulaşım giderini karşılamıyor. Çaykur işçilerinin çalıştıkları yerlere ulaşımları genel müdürlükçe sağlanmalı ya da ulaşım bedelleri tam ödenmelidir.

Fabrika yemekhaneleri halen düzensiz, yemekler yeterli besin değeri taşımıyor, yemekhanelerin işçilerin onuruna yaraşır biçimde restore edilmesi, yemeklerin kalori değeri yüksek besinler ve bir işçinin günlük harcadığı kalori değerini karşılayacak düzeyde olmalıdır.

ÇAYKUR’da birçok bölümde taşeron uygulaması, çay taşıma vb. işlerin kurum tarafından yapılması, bu alana kadro ihtisas edilmesi, tüm işlerin kurumda çalışan işçiler tarafından yapılmasını hayata geçirilmesi, her türlü taşeron ve alt işverenlik kaldırılması taleplerimizdir.