Çaykur grevi sona erdi

TEKGIDA-İŞ’in başlattığı Çaykur grevi firmanın sendika düşmanı tutumu ve katılımın azlığı nedeniyle sona erdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Nisan 2013
  • 08:44

Çaykur’da çalışan 10 bine yakın işçiyi temsil eden TEKGIDA-İŞ, toplu sözleşme sürecindeki tıkanma ve patronun sendika düşmanı tutumu nedeniyle dün greve başlamıştı.

Grev ilanı ile birlikte Çaykur yönetiminin düşmanca tutumu da arttı ve grevi kırmak için bir dizi yöntem devreye sokuldu. ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun tehditlerinin yanısıra mevsimlik işçiler zamanından önce çağrılarak grev boşa düşürülmeye çalışıldı.

Dün başlayan grev ise gerek sendikanın ve işçilerin hazırlıksızlığı, gerekse patronların tehdit ve oyunları nedeniyle hayli zayıf bir tabloda gerçekleşti. Ortaya çıkan zayıf tablonun ardından sendika grevi “askıya almaya” karar verdi.

Gazetemize açıklama yapan Tekgıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Bölge Başkanlığı temsilcisi Selamet Bursalı, grevin fiilen sona erdiğini ancak sözleşme sürecinin devam ettiğini belirtti. Bursalı’nın açıklaması şöyle:

“Çaykur’da grev fiilen sona erdi. Fakat sözleşme süreci aynen sürüyor. Bildiğiniz gibi bölgede mevsimlik işçi sayısı fazla. Çaykur yönetimi grev kırıcılık yaparak mevsimlik işçileri 20 gün önceden işbaşı yaptırdı. Bu da grevi önemli ölçüde etkiledi. İşveren işçilerin taleplerini karşılamaktansa bu yolu seçti. Burada zaten sendikal anlamda da bir mücadele var. Bu süreçte Çaykur Öz Gıda-İş’i sokmaya da çalışıyor.”

TEKGIDA-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ise Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada Grevi sonlandırmadık ancak üyenin de temayülüne saygı duymaya başladık” dedi ve şunları belirtti:

"Çaykur, işçisini bir ay önceden işe çağırması nedeniyle grevin etkinliği ortadan kalktı. Sendika bu süreci kağıt üzerinde devam ettiriyor. Greve katılan daimi bin 500 kişi, işe başlayan 7 bin kişi. Bu konuda daha fazla söylenecek bir şey yok. Greve katılan veya katılmayan arkadaşlara söyleyecek başka bir şeyimiz yok. Süreci izliyoruz."

 

Greve giden süreç

Grevin sebebinin toplu sözleşme görüşmelerindeki tıkanma olduğu biliniyor. 60 yıla yakın zamandır Çaykur’da örgütlü olan TEKGIDA-İŞ’in sözleşme yetkisi geçtiğimiz yıllarda gaspedilmeye çalışılmıştı.

2008 yılında baskı ve tehdit ile 900 kadar işçi Öz Gıda İŞ üyesi yapılmış ve bu gerekçe ile 9000 üyesi olan TEKGIDA-İŞ’in yetkisi düşürülmeye çalışılmıştı. 4 yıllık hukuksal mücadelenin ardından sendika sözleşme masasına oturdu.

Ancak sendikasızlaştırma politikalarından vazgeçmeyen Çaykur yönetimi bu kez de sendikaya, imzalanacak sözleşmeden sendika üyesi olmayan işçilerin ve Öz Gıda-İş’in de yararlanması şartını dayattı. Sendikanın fiili olarak tasfiyesi anlamına gelen bu uygulamanın kabul edilmemesi üzerine ise grev aşamasına gelindi.