ÇAYKUR işçisi ek zam istiyor

Öz Gıda-İş’in örgütlü olduğu ÇAYKUR’da çalışan işçiler, artan enflasyon karşısındaki hak kayıplarının giderilmesi için ek zam talep etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Ocak 2024
  • 20:55

Kamu çerçeve protokolü kapsamında sözleşme yapan kurumlardan biri olan, Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’in örgütlü olduğu ÇAYKUR’da çalışan işçiler, artan enflasyon karşısındaki hak kayıplarının giderilmesi için ek zam talep etti.

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası, ÇAYKUR işçileri Gıda-İş Rize Temsilciliğinde bir basın toplantısı düzenledi. Türk-İş ve Hak-İş tarafından 2023’te hükümet ile imzalanan kamu çerçeve protokolünün üstünden 1 yıldan fazla zaman geçtiğini hatırlatan Olcay Ozak, enflasyon karşısında işçilerin ücretlerinin pula döndüğünü ifade etti.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Kamu işçilerinin iki yıl süre ile hangi koşullarda çalışacakları, yaşam standartları ve refah düzeyleri bu protokol çerçevesinde karara bağlanarak kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri ile belirlendi. Ancak yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı kamu çerçeve sözleşmesinin etkisini hızla kaybetmesine neden oldu.”

TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 64.77, altı aylık enflasyonu ise yüzde 37.57 olarak açıkladığı hatırlatılan açıklamada şunların altı çizildi:

“Büyük çoğunluğu mevsimlik olarak çalışan ÇAYKUR işçilerinin durumu 12 ay çalışan diğer kamu işçilerine göre daha da vahimdir. ÇAYKUR işçilerinin altı aylık bir yaşamı olmadığı gibi altı aylık bir ücret de olamaz. Mevsimlik çalışma değil kadrolu çalışma talepleri ile biz Türkiye Gıda İşçileri Sendikası olarak yaşanan bu eşitsizliği yıllardır her platformda dile getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz. Türk-İş ve Hak-İş tarafından imzalanan kamu çerçeve protokolünde ‘Mevsimlik işçiler ve taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için çalışmalar devam ediyor’ diyerek protokole imza atıp gelinen noktada bugünkü sonuçlara razı oldular. ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin kadro dışı kalmasına zemin hazırladılar”

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Mevsimlik ÇAYKUR işçileri kendilerinden kesilen işsizlik fonundan yararlanmak istiyorlar. İşsizlik fonuna ödediğimiz kesintilerden işsiz kaldığımız altı aylık süreçte işsizlik maaşı ödenmesini talep ediyoruz. Sendika olarak ÇAYKUR işçilerinin haklı talepleri etrafında yürütecekleri mücadelenin yanında olacağımızı ve talepler için mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz.”