“ÇAYKUR işçisi kadroya alınmalı!”

DİSK Gıda-İş, 1 Mayıs’a ilişkin gerçekleştirdiği basın toplantısında ÇAYKUR işçilerinin taleplerini vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Nisan 2023
  • 22:30

DİSK’e bağlı Gıda-İş, Rize’de 1 Mayıs’a ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Gıda-İş Genel Başkanı ÇAYKUR işçilerinin yaşadığı sorunları ve 1 Mayıs kutlamasındaki tutumlarını aktardı.

ÇAYKUR işçilerinin güvencesiz ve kadrosuz çalışmaya devam ettiği belirtilen açıklamada işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele, dayanışma günü olan 1 Mayıs sürecine dair görüş ve öneriler şu şekilde aktarıldı:

“Konfederasyon olarak 2023 1 Mayıs’ını tüm yurtta en yaygın, kitlesel olarak gerçekleştireceğiz. Yönetim kurulumuz ve başkanlar kurulumuz sonuç bildirgesinde bunu ilan etti. Sadece tüm yurtta en yaygın ve kitlesel değil; tüm emek örgütleriyle, emek dostlarıyla, emekten, demokrasiden, barıştan yana olan tüm güçlerle birlikte, ortak gerçekleştireceğiz. 1 Mayıs meydanlarında işçi sınıfının ekonomik, sendikal, sosyal ve demokratik taleplerini haykıracağız. Bu nedenle bütün emek ve meslek örgütlerini sorumluluk almaya çağırıyoruz. Gün tüm ülke sathında birleşme ve taleplerimizi birlikte haykırma günüdür. Birleşik bir mücadeleden yana olma günüdür. Hiçbir emek örgütü, meslek örgütü bu sorumluluktan kaçamaz, kaçmamalı. Depremde yaşanan acıların yasını tutarken, aynı zamanda mücadelemizi sürdüreceğiz. DİSK, KESK, TTB, TMMOB dışındaki emek ve meslek örgütlerinin 1 Mayıs sürecini silikleştirecek, akamete uğratacak, işçilerin meydanlara inmelerini engelleyecek her türlü tutumun karşısında olacağız. ‘Tek bir 1 Mayıs’ anlayışına karşı duracağız. Ülkemizde en yaygın, kitlesel, birleşik 1 Mayıs için bugünden kollarımızı sıvıyoruz, 1 Mayıs hazırlıklarımıza başlıyoruz.”

Talepler ise şu şekilde sıralandı:

“Güvenli bir gelecek, insanca yaşam için,
Günde 7 saatlik iş günü, haftada beş iş günü için,
Geçirebileceğimiz, yeter bir ücret için
Zorunlu mesaiye, mobbinge hayır demek için,
Eşit işe, eşit ücret için,
İşyerlerinde kreş hakkı için,
Sendika ve serbet örgütlenme hakkı için gücümüzü gösterelim. 

Mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin talebi için, 

Çayın gerçek değerinde alınması için,
1 Mayıs’ta işçi kardeşlerimizle birlikte sendikamızı DİSK/Gıda-İş pankartı altında yan ayana gelelim, omuz omuza yürüyelim.”