"Çalışma zulüm, emeklilik ölüm"

Madenciler Soma Meydanı'nda emeklilik ücretlerine ilişkin yaptığı eylemde çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çekerek emekli aylıklarının artırılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 09 Ocak 2022
  • 16:52

Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın çağrısı ile Soma Meydanı’nda toplanan maden işçileri ve emekli maden işçileri emeklilik ücretlerine ilişkin eylem gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada madencilerin 2500-3000 TL sınırındaki emeklilik ücretlerine karşı mücadele vurgusu yapıldı.

Madencilerin çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Çalışıp emekli olunca da ciğerleri tükenmiş oluyor, madencilik sonucu çeşitli hastalıklarla boğuşarak kısa ömrünü tamamlaya çalışır. Madenci kısa ömürlü insandır. Çoluğunun çocuğunun geleceği için kısa ömürle yaşamayı göze almış insandır. Bu hakikat nedeniyle de devlete/SGK’ya emeklilik maliyeti yükü en az olan kesimdir madenciler”

Emekli milletvekillerinin 18 bin TL aldıklarına değinilen açıklamada şunlara vurgu yapıldı:

“Bir madencinin ortalama 2500-3500 TL emeklilik ücreti alıyor insanları yaşanılamayacak bir boyuta ulaştırmıştır. Öyle ki hayat pahalılığının temel ihtiyaç ürünlerinin 3-5 katına çıkmış olduğu bir durumda daha da sorgulanacak bir hale gelmiştir”

Soma’da madencilerin gerçekleştirdiği eylemler sonucu hükümetin yasalarda düzenleme yapmak zorunda kaldığı hatırlatılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“3213 sayılı Maden Kanunu’na 11 Eylül 2014 tarihli resmi gazetede yayınlanan 6552 sayılı Kanun ile eklenen maddeyle; linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret miktarının asgari ücretin iki katından az olamayacağı hüküm altına alınmış ve böylece bu işlerde çalışanlara daha yüksek bir ücret seviyesi garanti edilmiştir. Bunun haricinde yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin haftalık çalışma saati üst sınırı 45 saatten 37,5 saate indirilmiş, yeraltı işlerinde çalışan işçiler için işe iade davasında aranan 6 aylık kıdem şartı kaldırılmış, sigortalılıkta ve fiili hizmet zamlarında değişiklik yapılmıştır. Yani az maaş aldığımız ve çok çalıştırıldığımız devletçe kabul edilmiştir. Fakat emekli olan madencilerin ne yapacakları, bu sefalet ücreti olan emekli maaşlarıyla nasıl yaşayacağı devletçe görmezden gelinmiş, eksik bırakılmış veya kulak ardı yapılmıştır.”

Emeklilik ücreti hesaplanmasında etkili olan diğer hususun “Aylık Bağlama Oranı”nın her düzenleme döneminde düşürülmüş olduğu belirtilen açıklamada “Bu çalışan bütün insanların emeklilik ücreti belirlenmesinde etkili bir orandır” denildi.

“Kamuya ait yeraltı maden işletmelerinden emekli olmuş bir maden işçisinin ortalama aylık aldığı ücret 6500 TL’dir. Özel işletme yeraltı madenlerinde çalışıp emekli olan madencilerle arasında dev bir uçurum bulunmaktadır” denilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Özel işletmelerin yeraltı madenlerinde çalışmış ve emekli olmuş madencilerin yaşadığı durumun adı tam anlamıyla sefalettir. Bizim gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok. Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talebimizdir bizim.”