“Zorunlu emeklilik uygulaması kaldırılsın!”

Sağlık emekçileri, pek çok kentte gerçekleştirdikleri eylemlerde 696 sayılı KHK ile daimi işçi kadrosuna geçirilen işçilere dayatılan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Kasım 2022
  • 19:50

DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) “Zorunlu emekliliğe hayır!” şiarıyla Adana, Antalya, İstanbul, Bursa ve Diyarbakır’da eylemler gerçekleştirdi.

696 sayılı KHK ile daimi işçi kadrosuna geçirilen işçilere dayatılan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılması talebiyle gerçekleştirilen eylemlerde ortak açıklama okundu.

“Daha önce ‘seçimi kaybetsek bile EYT çıkmayacak’ diyen hükümet, seçimlerin yaklaştığı bu dönemde EYT ile ilgili çalışmaları kapalı kapılar ardında görüşmeye devam ediyor” denilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Kamuoyundan, sendikalardan gizlenerek yapılan düzenlemelerden bize bir fayda çıkmayacağını 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçiş sürecinde yaşadık. Yaklaşık 5 yıl önce yaşanan bu geçiş sürecinin hala sıkıntılarını yaşıyoruz. Bugün buraya toplanmamızın nedeni de kadroya geçiş sürecinde bir gecede, OHAL KHK’sı ile ‘ben yaptım oldu’ diyerek yapılan düzenlemedir. Taşerondan kadroya geçen işçiler dışında hiçbir çalışana uygulanmayan, Anayasa’da yer alan başta eşitlik ilkesi olmak üzere çalışma hakkı, sosyal güvenlik hakkı gibi temel değerlere aykırı bir düzenleme ile getirilen Zorunlu Emeklilik düzenlemesi bizleri bugün bir araya getirdi. On binlerce kamu işçisi ‘zorunlu emeklilikle’ karşı karşıya.”

“Ciddi gelir kaybı yaşayacağız”

Açıklamada zorunlu emekliliğin, kamu emekçilerinin kendi iradeleri dışında emekli edilmeleri olduğu belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

“EYT’nin görünmeyen bir yüzü de zorunlu emeklilik tehlikesidir. EYT kapsamına giren bazı arkadaşlarımız hemen emekli olmak isterken bir bölümü ise istemiyor. Çünkü ciddi gelir kaybı yaşayacağız. Yaşayacağımız gelir kaybı yanında bir diğer sorun ise hastanelerde yaşanan personel eksikliğinin daha da artacak olmasıdır. Zorunlu emeklilikle yaşanacak personel eksikliği hali hazırda zaten fazla olan iş yükünü arttıracağı açıktır. Bu sistem 2017 yılında çıkarılan 696 sayılı KHK ile kadroya geçen taşeron işçiler için zorunlu hale getirildi. Bu nedenle EYT düzenlemesi çıktığında kamuda 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçiler olarak re’sen emekliye sevk edileceğiz. Bu durum bizim için büyük gelir kaybı anlamına gelecek. Bugün 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre Emekli olanların aylıkları üç ayrı bölüm halinde hesaplanıyor. 2000 öncesi çalışmalar, 2000-2008 arası çalışmalar ve 2008 sonrası çalışmalar. Bu hesaplama yüzünden çalışmasının çoğunluğu 2000’li yıllarda olan bizler için büyük mağduriyet yaşanacağı açıktır.”

Yapılan eylemlerde talepler şöyle sıralandı:

“-Zorunlu emeklilik Anayasa’ya aykırıdır! Aynı işyerinde yan yana, aynı statüdeki iki işçi için yapılan farklı uygulama Anayasa’nın 10. Maddesinde düzenlenen Eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır. 

-Zorunlu Emeklilik uygulaması derhal kaldırılmalıdır. SGK’ya kayıtlı bütün çalışanlar için emeklilik isteğe bağlı bir hak iken 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçiler için zorunlu olması kabul edilemez! 

-Emekli maaşları insanca yaşamaya yetecek ücret olmalıdır. Emekli maaşı bağlanma oranları arttırılmalıdır.”