Dokuz Eylül’de sağlık emekçileri öfkeli: “Çalışanın emeğinden tasarruf olmaz!”

İzmir’de sağlık meslek örgütlerinin Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde çalışanların ek ödemelerinde kesintiye gidilmesine ilişkin Başhekimlik ile görüşme talebi reddedildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Haziran 2020
  • 16:57

İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde salgın sürecinde kurumun zarara uğradığı gerekçesiyle çalışanların ek ödemelerinde yüzde 20 kesinti yapılmıştı. 

Sağlık meslek örgütleri bugün, başhekimlikte hastane yönetimiyle görüşmek istedi. Kesintiyi kabul etmeyen sağlık emekçilerinin görüşme talepleri reddedildi. 

Sağlık emekçileri, haklarının gasp edilmesini ve görüşme taleplerinin reddedilmesini başhekimlik önünde protesto etti. Emekçiler alkışlar ve ıslıklarla hastane yönetimine tepki göstererek, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganını attı. 

Polis ve ÖGB, sağlık emekçilerinin önünü kesti ve mesai saatinde eylemin “suç” olduğunu iddia etti. İşlerinin başına dönmeleri yönünde dayatmalarda bulunulması emekçileri öfkelendirirken, emekçiler alkış, ıslık eşliğinde, yuhalayarak polise tepki gösterdi.

Sağlık emekçileri, hastane önünde, ücretlerinin gasp edilmesi başta olmak üzere sağlık sisteminin sorunlarına dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Sağlık alanını bir ticarethane gibi işletmeye çeviren yaklaşımın bu sorunlara yol açtığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

"Sağlık hizmetini ve sağlık emekçilerinin haklarını hastanelerin sağlık hizmeti üzerinden 'kazandıkları gelire' endeksleyen, hem hastaneleri hem hizmet alan halkı hem de sağlık emekçilerini cendereye alan sistemin yansımasıdır. Sağlık hizmeti gelir kalemi değildir, sağlık emekçilerinin hakları tasarruf kalemi değildir."

Bu sistemin, üniversite hastanelerini eğitim veremez, sağlık hizmeti sunamaz ve araştırma yapamaz hale getirdiğinin altı çizilen açıklamada, üniversite hastanelerinin borç yükü altında ezilmekten kurtulamadığı belirtildi ve İstanbul Üniversitesi örneği verildi. "Üniversite hastaneleri ve diğer tüm sağlık kurumları 1.basamaktan itibaren tamamen ücretsiz olmalı, kamusal hizmet vermeli, giderleri genel bütçeden karşılanmalıdır" denilen açıklama, emekçilerin ücretlerinden kesintiye son verilmesi başta olmak üzere talepler sıralanarak son buldu.

Sağlık emekçileri yarın da eylemlerine devam edeceğini vurgulayarak görüşme taleplerini yineledi ve eylemlerini sonlandırdı.

Hastane yönetimiyle görüşme talep eden sağlık meslek örgütleri şunlar: DEÜ Asistan Hekim İnisiyatifi, Demokratik Sağlık Sen, Eğitim Sen 3 Nolu Şubesi, Eğitim İş, Genel Sağlık İş, İzmir Tabip Odası, SES, Tez Koop İş Sendikası, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Türk Sağlık Sen