Brezilya’da direnen petrol işçileri kazanacak!

Brezilya’nın kamu enerji şirketleri grubu Petrobras’a bağlı 21 bin petrol işçisinin 1 Şubat’ta başladıkları tarihi grev kapitalistleri dize getirdi ve işten atılmaların 6 Mart’a kadar durdurulduğu açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Şubat 2020
  • 21:59

Brezilya’nın kamu enerji şirketleri grubu Petrobras’a bağlı 21 bin petrol işçisinin 1 Şubat’ta başladıkları tarihi grev kapitalistleri dize getirdi ve işten atılmaların 6 Mart’a kadar durdurulduğu açıklandı.

Faşist devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun atadığı yeni Petrobras yönetimi, daha önce şirketin ana faaliyet kolu dışındaki işletmeleri özelleştirme hedefine aldığını duyurmuştu. Bu bağlamda 14 Ocak’ta ülkenin güneyindeki Parana eyaletindeki suni gübre fabrikasının (Fafan) zarar ettiği gerekçesiyle kapatılacağını ilan etmişti.

Fafan fabrikasının kapatılması 396 tam zamanlı işçinin yanı sıra 600 sözleşmeli işçinin de işini kaybetmesine neden olacak. Ayrıca, üretim zincirindeki 2 bin işçi de bu kapanmadan etkilenecek.

Petrobras tekelinin açıklamasının ardından Fafan işçileri 20 Ocak günü fabrikanın kapısını kapatarak eyleme başladılar. Buna rağmen şirket yönetimi Şubat’ın birinde 114 işçiyi işten attı. İşçiler ise çıkış kağıtlarını firmanın önünde yakarak tekelin işten çıkarmalarını protesto ettiler.

Petrol İşçileri Sendikası (Federação Única dos Petroleiros-FUP), iş kanununun ihlal edilmesine karşı ülke genelinde grev çağrısı yaptı. Petrobras tekeli grevi illegal ilan ederek Yüksek İş Mahkemesine gitti. Mahkeme de grevi yasa dışı ilan ederek, grevin sürdürülmesi halinde sendikanın 115 bin dolar para cezası ödeyeceğine karar verdi.

Sendikanın çağrısı üzerine 1 Şubat’tan itibaren özelleştirmeye karşı ve işten atılmalara karşı 13 eyaletteki 212 merkezde 21 bin işçi greve başladı.

18 Şubat’ta Rio de Janeiro’da tekelin merkezinin önünde Jair Bolsonaro hükümetini ve devlete ait petrol şirketinin özelleştirme planlarını protesto eden 15 bin kişi gösteri düzenledi. İşçi ve emekçiler, sendikalar ve toplumsal hareketler grevdeki petrol işçilerine destek verdiler.

Sendikanın açıklamasına göre, Brezilya’daki Petrobras işçilerinin yüzde 64’ü iki haftadan fazla bir süre iş bıraktılar. Bunlar arasında 56 petrol sondaj platformu, 11 rafineri, 23 yakıt terminali ve Petrobras’ın diğer şirket çalışanları vardı. Grev neredeyse tüm ülkeyi ve özellikle Amazonas, Ceará, Rio Grande do Norte, Pernambuco, Bahia, Espirito Santo, Minas Gerais, Rio de Janeiro, São Paulo, Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul eyaletlerini etkiledi.

Grev 3. haftasını geride bıraktığında, Petrobras tekeli masaya oturmak ve işten çıkarmaları 6 Mart’a kadar askıya almak zorunda kaldı. Sendika yaptığı açıklamada müzakerelerin sürdüğünü ve grevin iptal edilmediğini açıkladı. İkinci müzakere turunun 27 Şubat’ta yapılması planlanıyor.

Son iki yılda 24 kamu şirketinin özelleştirildiği Brezilya’da petrol işçileri mücadelenin ve dayanışmanın en güzel örneğini veriyor. Direnen işçiler dayanışmayla kazanacak!