Macaristan’da sağcı hükümete karşı 100 bin kişi alanlardaydı
Macaristan’da sağcı Viktor Orban hükümetine karşı protestolar sürüyor. Cumartesi günü “Çoğunluk biziz!”, “Orban defol!” şiarları altında 100 bin kişinin katıldığı büyük bir protesto gösterisi düzenlendi. Bu, şimdiye kadar yapılan hükümet karşıtı en kitlesel gösteriydi.
Slovakya’da protestolar ve istifalar sürüyor
Slovakya’da hükümet krizi protestolar eşliğinde sürüyor. Şubat ayının sonunda hükümet ve mafya ilişkilerini araştıran gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının öldürülmesi toplumda öfke selinin kabarmasına neden olmuş ve Mart ayının sonunda başbakan ve içişleri bakanı istifa etmek zorunda kalmıştı.
Protestolar nedeniyle yeni içişleri bakanı da istifa dilekçesini verdi. Protestocular polis şefinin de istifa etmesini istiyor.
Çin’de 6 bin elektrik işçisi grevde
Çin’in Guangdong kentinde bulunan Zhuhai’de elektrik tekeli Flex’te çalışan 6 bin işçi 29 Mart’ta başlattıkları grevlerini sürdürüyor. İşçiler, 5 fabrikanın Çin tekeli MFLEX’e satılmasına karşı çıkıyor. Elektrik işçileri kendilerinin birer makine olmadıklarını söylüyor, tazminat ve yeni sözleşme talep ediyorlar.
Grevdeki işçiler birçok kez polis ve güvenliğin saldırılarına maruz kaldılar.
Oklahoma’da öğretmenler 9 gün grevdeydi
ABD’nin Oklahoma eyaletinde Öğretmenler Sendikası, 9 gündür grevde bulunan öğretmenlere tekrar işlerinin başına dönmeleri için 13 Nisan’da çağrı yaptı. Sendika, hükümetin öğretmen ücretlerinde yıllık 6 bin dolar ücret artışı ve yanı sıra eğitime ayrılan bütçenin 500 milyon dolara çıkarılması yönünde vaatlerde bulunması üzerine grevi bitirme kararı aldı.
Oklahoma’da on binlerce öğretmen grevdeydi ve okulların yarısından çoğu kapalıydı.
Öğretmenlerin büyük bir kısmı grevin devam etmesini istiyor.
Finlandiya’da elektrik teknisyenleri greve gitti
Finlandiya’da Pazartesi günü 12 iş yerinde 2 bin 500 elektrik teknisyeni greve gitti. Grevciler, yeni toplu sözleşme ve daha fazla ücret talep ediyorlar ve çalışma saatlerinin uzatılmasına karşı da direniyorlar.
Arjantin’de 2 bin 700 madenci direnişte
Arjantin’de kamu işletmesi Rio Turbio kömür madeninde çalışan 2 bin 700 maden işçisi, başkent Buenos Aires’e giderek, 500 iş yerinin yok edilmek istenmesine karşı kongre binası önünde protesto gösterisi düzenledi.
Maden işçilerinin sayısı 3 bin 200’den bin 800’e düşürülmüştü.
İşçiler ayrıca esnek çalışmayı ve çalışma saatlerinin uzatılmasını da protesto ediyorlar.
Sri Lanka’da havaalanında grev
Sri Lanka’da ülkenin en büyük havaalanında geçen hafta idari, güvenlik, temizlik ve elektrik hizmetlerinde çalışan 3 bin kişi daha fazla ücret talep ederek greve gitti. Taleplerin kabul edileceği sözü verilmesi üzerine grev sonlandırıldı.