Dünya işçi-emekçi eylemlerinden…

Dünya genelinde işçi ve emekçiler grev ve eylemlerle haklarını arıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Ekim 2018
  • 06:49

İran: Kamyon şoförlerinin iki hafta önce başlattıkları iş bırakma eylemleri sürüyor. Kötü çalışma koşularını protesto eden kamyon ve tanker sürücüleri akaryakıt sevkiyatına çıkmıyor, fabrikaların ürettiği malzemelerin nakliyatı gerçekleşmiyor. Şoförler talepleri kabul edilene değin grevlerini sürdürmede kararlı olduklarını söylüyorlar.

Hükümet sözcülerinin vaatleri ve ‏grevdeki şoförleri sindirmek ve grevi ezmek için süren gözaltı furyası grevdeki işçileri kararlılıklarından vazgeçiremiyor.

Son yıllarda İran’da hükümetin tüm baskı ve saldırılarına rağmen, neredeyse grevsiz bir gün geçmiyor. Bu grevi diğer grevlerden farklı kılan, şoförlerin güçlü örgütlülüğü ve birliği. Bu ise grevi bölgesel sınırların dışına taşıdı ve grevin tüm ülkeye yayılmasına neden oldu.

Ülkede 450 bin kamyon şoföründen 300 bini greve katıldı.

İran’da öğretmenler de maaşlarının ve çalışma koşularının iyileştirilmesini talep ederek genel greve gittiler. 14 Ekim’de başlayan greve üniversite öğrencileri de destek verdi.

Geçtiğimiz Pazartesi ise İran’da Kürtlerin yaşadığı birçok kentte pazar yerlerinde çalışan satıcılar greve gitti. Grev artan benzin fiyatlarına ve hükümetin Kürt halkına yönelik gerici politikalarına karşı gerçekleşti.

Arjantin: Buenos Aires eyaletinde öğretmenlerin grevleri sürüyor. Son olarak eyalet valisinin maaşlara yaptığı yüzde 19 zammı reddeden öğretmenler, 8-9 Ekim tarihlerinde bir kez daha greve çıktılar. Öğretmenler eğitim yılının başladığı Mart ayından bu yana 24 gün greve gitti.

Arjantin dünyada yüzde 40’lık oranla enflasyonun en yüksek olduğu 5 ülkeden biri.

Hindistan: Ülkenin güneyinde bulunan Kanchipuram kentinde protesto gösterisi sırasında 600 işçi gözaltına alındı ve halen bir depoda tutuluyorlar. İşçiler, fabrikaya sendikayı getirmek için faaliyet gösteren iki arkadaşlarının işten atılmasını protesto etmek için gösteri düzenlemişti.

Yamaha İndia şirketinde de 750 işçi 21 eylülde işten atılan iki arkadaşlarının işe geri dönmesi için greve başlamış ve işyerini işgal etmişlerdi. Polis işgal yapan işçilere de azgınca saldırmıştı.

Yine motosiklet fabrikası Royal Enfield’de çalışan ve daha fazla ücret için işyerini işgal eden 1300 işçinin eylemi de polisin saldırısına uğradı.

Myanmar: Myanmar’ın en büyük kenti Yangoz’un kenar semtlerinde bulunun bir tekstil fabrikasında grevde bulunan kadın işçilere saldırı düzenlendi. Çok sayıda kadın işçi yaralandı. Grevi örgütledikleri gerekçe gösterilerek işten atılan 30 kadın işçi yeniden işe alınmaları için fabrika önünde protestolarını sürdürüyordu.

Çinlilere ait olan tekstil fabrikasında işçiler iki ay önce daha iyi çalışma koşulları talep ederek greve gitmişti. İşçiler birçok taleplerini kabul ettirdiler ama patron grev çağrısı yapan 30 işçi kadını işe geri almamakta ısrar ediyor.

Avusturya: Geçtiğimiz hafta ülkede 20 bin kişi aşırı sağcı ÖVP (Avusturya Halk Partisi)-FPÖ (Avusturya Özgürlük Partisi) koalisyonuna karşı sokağa çıktı. İşçi ve emekçi kitleler, gösterilerde ırkçılığı, krizi ve demokratik hakların kısıtlanmasını protesto ettiler.