Dünya işçi ve emekçi eylemlerinden…

Geçtiğimiz hafta birçok ülkede grev ve eylemler gerçekleşti. Fransa işçi sınıfı yeniden greve giderek sokaklarda kitlesel gösteriler düzenlerken, Amerika’da bu kez gençlik alanları doldurdu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Mart 2018
  • 05:57

Fransa’da sınıf mücadelesi büyüyor

Fransa’da Macron hükümetinin reform ve kemer sıkma politikaları çerçevesinde işyerlerinin yok edilmesi, kumu sektöründe ücretlerin dondurulması ve işçi sınıfının mücadelelerle elde ettiği kazanımlara bir saldırı olan Fransız Ulusal Demiryolları’nı (SNCF) özelleştirme planlarına karşı işçi sınıfı ve kamu çalışanları arasında öfke büyüyor.

Macron’un kemer sıkma politikalarına karşı ilk eylem günü olan 22 Mart’ta, kamu sektöründe örgütlü 7 sendikanın çağrı yaptığı greve, demiryolu çalışanları, öğretmenler, hastane, belediye ve havalimanı çalışanları katıldı. Grev nedeniyle tren ve metrolar çalışmadı, çok sayıda lise ve üniversitede dersler yapılmadı. Paris’te uçuşların yüzde 30’u iptal edildi.

Grev günü 180 kentte 500 bin işçi ve emekçinin katıldığı yürüyüşler düzenlendi. Yürüyüş ve gösterilere Paris’te 65 bin, Marsilya’da 55 bin, Toulouse’da 20 bin, La Rochelle’de 35 bin kişi katıldı.

Lise ve yüksekokul öğrencileri ise öğrence ayaklanmasının 50. yılı vesilesiyle sokaklardaydı.

Macron 5 yılda 120 bin kamu emekçisini işten atmayı ve kamu çalışanlarının sayısını azaltmayı hedefliyor. Bu ise, kamu çalışanları arasındaki öfke ve endişeyi büyütüyor.

Demiryolu işçileri, Fransız Ulusal Demiryolları’nın (SNCF) özelleştirilmesine ve Macron’un özel istihdam haklarını kesmeyi hedefleyen planlarına karşı 3 Nisan ile 28 Haziran arasındaki her 5 günün 2’sinde greve çıkacaklar.

İşçi sınıfı tarihi, Fransız demiryolu işçilerinin direnişlerine ve militanlıklarına tanıktır. İşçiler, 1995’te, emeklilik haklarına saldıran dönemin başbakanı Alain Juppé’nin reform planına karşı Fransa ve Belçika’nın bir kısmını haflarca felce uğratmıştı.

Amerika’da gençlikten Trump’a ve silahlanmaya karşı protesto

Amerika’da 14 Şubat’ta Florida eyaletinde bir liseye düzenlenen silahlı saldırıda 17 kişinin ölümü sonrası ve geçtiğimiz hafta tüm ülkede bir milyonun üzerinde kişinin katıldığı 800 gösteri düzenlendi. Gösterilere çağrı yapan öğrenciler ülke çapında okullarda komiteler kurarak örgütlendi. Bu komitelere aileler, öğretmenler ve sendikalar da destek verdi.

Sadece Washington’da büyük çoğunluğu gençlerden oluşan yarım milyonun üzerinde kişi “Yaşamımız için yürüyüş!” şiarı ile sokağa çıkarak Trump’a ve silah lobisi NRA’ya karşı savaş açtılar. NRA, Trump’a seçim kampanyasında 30 milyon dolar destek sunmuştu.

Tüm ülkede 1 milyon kişinin katıldığı bu gösteriler, Trump’ın başa geçmesinden bu yana, 2017 Ocak’ında düzenlenen kadın yürüyüşünden sonraki en kitlesel gösteri oldu.

Vietnam’da ayakkabı işçileri grevde

Dong Nai eyaletindeki Tayvanlı ayakkabı fabrikası Pouchen’de çalışan binlerce işçi greve çıktı ve otobanı işgal etti. İşçiler şirketin gelecek yıl uygulamak istediği yeni bir ödeme sistemine karşı çıkıyorlar. İşçilerin direnişi sonucu şirket bu planı geri aldı. Yine de 100 işçi grevlerini sürdürüyor.

Sendika yaptığı açıklamada, 2017 yılında 314 yasadışı grev gerçekleştiğini ve bunun 2016 yılına göre yüzde 10 daha fazla olduğunu açıkladı.

Hindistan’da 1,5 milyon taksi şoföründen süresiz grev

Hindistan’da bir buçuk milyon Uber ve Ola taksi sürücüsü Pazar günü süresiz grev başlattı. Mumbai, Yeni Delhi, Bengalaru, Haydarabat ve Pune kentlerinde çalışan taksi şoförleri vaat edilen aylık maaşlarının ödenmesini talep ediyorlar. Bazı şoförler, Uber ve Ola’da taksicilik için işlerinden vazgeçtiklerini ve ailelerini besleyemediklerini açıklıyorlar.

Polonya’da kürtaj yasasına karşı protesto gösterileri

Polonya’nın dört bir yanında, on binlerce kişi kadınların haklarına karşı yasaların daha da sertleştirilmesini protesto için “Bedenimiz bizimdir” diyerek sokağa çıktı. Varşova’da, 55 bin kişinin katıldığı protesto gösterisinde gerici iktidar partisi Hukuk ve Adalet (PiS) protesto edildi. Ülke çapındaki protestolardan sonra, Polonya parlamentosu 2016’da benzer bir tasarıyı reddetmişti.