Yunanistan’da elektrik santrallerinde 48 saatlik grev
Yunanistan’da elektrik santrallerinde çalışan işçiler 48 saatliğine greve gitti. GENOP sendikasının çağrı yaptığı grev, elektrik kurumuna ait ısı santrallerinin satışa çıkmasına karşı gerçekleşti. Hükümet geçtiğimiz hafta elektrik santrallerinin bir kısmının özelleştirilmesi için geçtiğimiz haftalarda parlamentoya önerge verdi.
Panama’da 90 bin inşaat işçisi grevde
Panama’da inşaat sektöründe çalışan 90 bin işçi grevde. Suntracs sendikası, inşaat tekeli Capac ile 6 aydır süren toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldı. Suntacs sendikası yüzde 12-15 daha fazla saat ücreti talep ediyor.
Altın yılını yaşayan inşaat sektörü patronları, sendikanın taleplerini karşılamaya yanaşmıyorlar.
Güney Afrika’da grevler
Güney Afrika’da 21 ilerici sendikanın yer aldığı 700 bin üyesi bulunan çatı örgütü Sanfu 25 Nisan’da genel grev yaptı. Grev ve kitlesel gösterilerle grev yasağı ve açlık düzeyindeki ücretler protesto edilecek.
Sendika, hükümetin grev hakkına saldırısına karşı ve asgari ücret için grev çağrısı yapmıştı.
Başkent Kapstadt’ta greve bir dizi demokratik kurum ve kuruluş da destek verdi. Su sıkıntısına karşı halk inisiyatiflerinin dışında yüzde 12 ücret zammı talep eden otobüs sürücüleri de greve destek verdi.
Güney Afrika’da 17 bin otobüs sürücüsünün 18 Nisan’da başlattıkları grev sürüyor. Otobüs sürücüleri, yüzde 12 ücret zammının yanında çalışma saatlerinde ve gece çalışmasında iyileştirmeye gidilmesini talep ediyorlar. Grev otobüs taşımacılığını yüzde 80 oranında etkiliyor.
Nikaragua’da protestolar yasayı geri aldırdı
Nikaragua’da Ortega hükümeti 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe koymayı planladığı sosyal güvenlik yasasını, günlerdir süren protestolar nedeniyle Çarşamba günü geri çekmek zorunda kaldı.
Hükümet, IMF’nin kararları doğrultusunda, şimdiye kadar yüzde 6,25 olan emeklilik fonunu yüzde 7’ye çıkarırken, buna karşın emeklilere ödenen maaşlar ve hizmetlerin azaltılmasını planlıyordu.
İşçiler, öğrenciler ve emekliler bu yasayı protesto etmek için sokaklara çıkmıştı. Protesto gösterilerinde polisin saldırısı ile 24 göstericinin yaşamını yitirdiği, yüze yakın kişinin de yaralandığı açıklandı...
Mali’de maden işçileri kazandı
Mali’de Randgold Ressources’e ait 2 altın madeninde çalışan işçiler ikramiyelerinin ödenmesi için 18 Nisan’da greve gitti. Patron ile masaya oturan maden işçilerinin örgütlü olduğu Secnami sendikası taleplerini kabul ettirdi. İşçiler 20 Nisan günü işbaşı yaptı.
Jersey’de merkezi bulunan Randgold Resources maden tekeli Afrika’da çok sayıda altın madeni işletiyor.
Fransa’da 300 bin kişi alanlardaydı
Fransa’da Macron hükümetinin yasa tasarısına karşı protestolar sürüyor. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü SNCF (Fransız Demiryolları), hastanelerde, okullarda, üniversitelerde ve postanelerde grevler yaşanırken, ülke genelinde 300 bin kişi protesto gösterileri düzenledi.
CGT sendikasının çağrı yaptığı grevlerle hükümetin demiryollarını özelleştirme planları ve yeni yüksek öğrenim yasası protesto ediliyor.
Şili’de 120 bin öğrencinin protesto gösterisi
Şili’de 19 Nisan’da 120 bin öğrenci ve eğitim emekçisi başkent Santiago’da alanları doldurdu. Parasız eğitim talep eden öğrenciler, anayasa mahkemesinin şirketlerin üniversite üzerinden kâr etmesini yasaklayan kararını bozmasını protesto etti. Bu, Sebastian Pinera hükümetine karşı yapılan ilk kitlesel gösteri oldu. Öğrenciler geçtiğimiz yıllarda mücadelelerle elde edilmiş hakların yeni hükümet döneminde tırpanlanacağından endişe duyuyorlar.