Bosal’da işçiler haklarını aldı

Beş yıldan az sürede Bosal’da çalışan işçiler, kapanma sürecindeki alacaklarını istedi ve aldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Şubat 2022
  • 20:20

Bosal'daki "şaibeli" kapanma süreciyle birlikte işçilerin alacakları 22 Şubat günü gerçekleşen toplantı sonucunda belirlenmişti. 5 yılın altında sürede çalışan işçiler için verilecek ücret beklenenin ve sendikanın ifade ettiğinin altında olunca işçiler tepkilerini ortaya koymuştu. 5 yılın altında sürede çalışan işçiler, yönetim ile kendi adlarına görüşmeleri sürdürdüler.

Yapılan görüşmelerin sonucunda alınacaklara 1'er maaş daha eklendi ve son durum şu şekilde açıklandı:

- 0-1 yıl arası çalışan işçiler için 3 maaş

- 1-5 yıl arası çalışan işçiler için 7 maaş

5 yılın altında süredir Bosal’da çalışan işçileri, son gelişmeyi Metal İşçileri Birliği’ne şu şekilde anlattı:

“Bizler açısından tatmin edici olmasa da yine de bir grup işçi arkadaşımızla yan yana gelerek sesimizi yükseltmenizin sonucu alacaklarımıza 1 maaşlık artış sağladık. Bu da bize haklarımızı ancak ve ancak birlikte mücadele ederek kazanabileceğimizi bir kez daha göstermiş oldu. Eğer fabrika olarak topyekûn direnebilseydik, alınterimizin karşılığını alabilirdik. Fakat sadece 5 yılın altındaki, bir grup azınlık arkadaşla birlikte haksızlığa itiraz edince bu kadar oldu. Gelinen son aşamada da adaletsizlik olmasına rağmen, yapılan 1 maaş artış, vermiş olduğumuz mücadele sonucudur. Yoksa o da verilmeyecekti. Bunu dost da, düşman da böyle bilsin.”

"Şaibeli” kapanışın peşini bırakmayacaklarını ifade eden Bosal işçileri, gerçekleri ortaya çıkarmak için uğraşacaklarını vurguladı ve şunları ifade etti:

“Bosal fabrikasının "şaibeli" kapanış sürecinin yakın takipçisi olacağımızı buradan herkesin bilmesini istiyoruz. Günü geldiğinde söylenmemiş sözlerimizi daha gür bir şekilde haykıracağımızı şimdiden buradan ilan ediyoruz.”

Bosal işçileri ek olarak alacaklarının 8 Nisan’da ödeneceğinin bilgisini verdiler.

Kızıl Bayrak / Gebze