Bosal'da şaibeli “kapanma” ve işçilerin tepkisi

Uzun zamandır “kapanma” ile gündemde olan Bosal fabrikasının, mart ayının sonuna kadar kapanacağı duyuruldu.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Şubat 2022
  • 19:30

Uzun zamandır “kapanma” ile gündemde olan Bosal fabrikasının, mart ayının sonuna kadar kapanacağını duyuruldu. Bosal'ın aslında Türkiye'den çekilmediği, başka bir Belçika firması üzerinden işlerini yürütmeyi sürdüreceği ve bunun aslında sendikanın tasfiye edilme süreci olduğu iddia ediliyor.

Yakın zamanda sendika ile yönetim “kapanma” gündemli bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmenin sonucunda şu başlıklar üzerinden anlaşma sağlandığı açıklandı:

-1 yıla kadar olanlara 2 brüt maaş + 2022 sosyal hakları (9500 TL civarı) + Mart ayı maaşı 

-1 ila 5 yıl arası olanlara 6 brüt maaş + 2022 sosyal hakları (9500 TL) + Mart ayı maaşı

-5 ila 12 yıl arası olanlara 10x300 maaş + 2022 sosyal hakları (9500 TL) + Mart ayı maaşı

-12 ila 20 yıl arası olanlara 11x300 maaş + 2022 sosyal hakları (9500 TL) + Mart ayı maaşı

-20 ve üzeri olanlara 12x300 maaş + 2022 sosyal hakları (9500 TL) + Mart ayı maaşı

Bosal işçileri, görüşmenin olduğu gün Metal İşçileri Birliği'ne gönderdikleri mesaj ile şaibeli kapanmaya ve yaşayabilecekleri hak gaspına dair tepkilerini şu şekilde koymuştu: "Sendika tarafından bile şaibeli kapanış olarak verilen Bosal'da kapanışta hak gaspı yaşamak istemiyoruz. MESS sürecinde ortak mücadele için eşit işe eşit ücret talebimiz dikkate alınmamıştı. Bari şaibeli kapanışta sendika bizleri mağdur etmesin.”

Şimdi ise kapanan fabrikada zaten saat ücreti yüksek olan eski işçiler kendilerine ayrımcılık yapılmasını ve yeni işçilerden farklı prim almak istiyorlar. Kapanış sürecinin başında ise ilk olarak işyeri temsilcisi eşitlikten yana olduğunu söylemişti. Sendika yönetimi anlaşılan tercihlerini eski işçilere göre yapıyor. Kısacası patron sendikayı istemediği için taşınıyor ve sendika bunu bildiği halde bugüne kadar seyretmekle yetiniyor.

Yapılan görüşmenin ardından işçiler, tepkilerini ve bugüne kadar sendika ile yaşadıklarını Metal İşçileri Birliği'ne şu şekilde aktardı:

"Sendika bugüne kadar ne talebimizi sordu ne de bilgi verdi!

Süreç bu aşamaya gelmeden önce defalarca dedik ki ‘İşçiye sorun ne istiyor?’. ‘Gerek yok’ dediler. ‘Bari komiteyi toplayın istişare edelim’ dedik. ‘Gerek yok’ dediler. ‘Bari ne talep ediyorsunuz, talepleri söyleyin’ dedik. Onu da söylemediler. 

Sorsanız demokratlar ama işçiye dönüp bir sormazlar, sormayı geçtik bilgi vermeye bile tenezzül etmezler. Tahminimizce maaşı 30-40 bin TL arası olan merkez yöneticileri özellikle Özkan Atar ne alacağımızı belirliyor. İşsiz kalacak biziz, iş arayacak biziz, ne yapacağız kaygısına düşecek biziz fakat maaşı 40 binlik işsizlik korkusu olmayan kişiler bizim adımıza karar veriyor.

Zaten maaşlarımız arasında uçurum vardı. Varılan mutabakat ile de maaşı az olan daha az, çok olan daha çok almış olacak. Aradaki uçurum açılacak.”

Dün yapılan açıklamanın ardından 1 senenin altındaki işçiler iş durdurarak konuşma talep etti. 1-5 senelikler ise ‘sendika hakkımızı savunmuyor’ diyerek kendileri yönetimle görüşmek istedi. Yine 1-5 sene arasındaki işçiler hafta sonu mesailerini iptal ettiklerini duyurdu.

Kızıl Bayrak / Gebze