İZBAŞ öğrenci çalışanları haklarını istiyor

Bornova Belediyesi iştiraki İzbaş AŞ'de yarı zamanlı olarak çalışan üniversite öğrencileri düşük ücrete ilişkin yazılı açıklama gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 22 Şubat 2022
  • 17:00

Bornova Belediyesi iştiraki İzbaş AŞ'de yarı zamanlı olarak çalışan üniversite öğrencileri düşük ücrete ilişkin yazılı açıklama gerçekleştirdi.

Twitter hesabından açıklama yapan İZBAŞ Öğrenci Çalışanları çalışma koşullarını, sorunlarını ve taleplerini şu şekilde aktardı:

“Projenin başından itibaren birçok öğrencinin eğitim hayatının yanı sıra bir gelir imkânı bulduğu bu işyerleri geçtiğimiz aylara gelene kadar tam kapasite ile çalışmaktaydı. Ancak son aylarda sebebi biz çalışanlara aktarılmadan günlük vardiyalarımız yarı yarıya azaltıldı, çalışan kişi sayısı her vardiyada en az 2 kişi iken bire düşürüldü. Bu doğrultuda biz çalışanlar haftada 4-5 gün çalışabiliyorken, şu an en fazla 2-3 gün çalışabilmekteyiz.

Çalışma saatlerinde ve çalışan sayısında yapılan bu azaltma karşısında aldığımız ücret saatlik asgari ücret üzerinden 18 lira 90 kuruş olarak belirlendi. Bu koşullarda çalışan öğrenciler olarak bu ücretle günlük ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz hale geldik.

Her gün yeni bir zam haberiyle uyandığımız, elektrik, doğalgaz faturalarımızı ödemek bir yana günlük temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamadığımız bu günlerde taleplerimiz doğrultusunda İZBAŞ yönetimi ile yaptığımız görüşmeden hiçbir olumlu sonuç elde edememiş bulunmaktayız.

İçerisinden geçtiğimiz bu süreçte bizlere sunulan çalışma koşulları ve ücretlerle geçinemeyeceğimiz ortadadır.

Yüzde 99,27 gibi bir oranda paya sahip olan Bornova Belediyesi’ni sesimizi duymaya, çalışma koşullarımızı iyileştirmeye yönelik adımlar atmaya, çağrımıza kulak vermeye ve biz çalışan öğrencilerin en temel insani taleplerini karşılamaya davet ediyoruz.”

Talepler ise şu şekilde sıralandı:

“-Saatlik ücretlerimize enflasyon oranında zam yapılsın.

-Dört vardiyalı sisteme geri dönülsün.

-Mobbige son verilsin.

-İş yerlerinde cinsiyet eşitliği sağlansın.

-Maaşlarımıza yemek ücretleri eklensin.

-Taleplerini dile getiren hiçbir arkadaşımız kötü muameleye maruz kalmasın ve işten atılmasın.”