Birleşik Metal-İş Sendikası 20. Genel Kurulu “Gelecek için, Mücadele ve Dayanışma!” şiarıyla 28 Aralık günü saat 09.30 itibariyle atılan “İnadına sendika, inadına DİSK!”, “Metal İşçisi direnişin simgesi!”, Patronların kölesi olmayacağız!”, “MESS, MESS şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “Grev haktır engellenemez!” sloganlarıyla başladı.
İstanbul Kartal’daki Titanic Otel’de gerçekleşen genel kurulda müzik dinletisi gerçekleştirildi. Ardından mücadelede yitirilenlerin fotoğraflarının gösterildiği bir slayt gösterisi alkışlarla ayakta izlendi. Maden-İş ve Otomobil-İş’ten başlayarak Birleşik Metal-İş’in tarihinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sinevizyonun bitiminde Müfit Can Saçıntı sahneye çıktı.
Verilen aranın ardından genel kurul yeterli çoğunluğun sağlandığının duyurulması ile resmen başlatılmış oldu. Açılış konuşmasını yapmak için sendikanın genel başkanı Adnan Serdaroğlu kürsüye çıktı.
Nazım Hikmet’in bir şiirini okumasının ardından konuşmasına ülkedeki siyasi atmosfere dair değerlendirme yaparak başlayan Serdaroğlu, AKP’yi ve sınıfa yönelik saldırı politikalarını eleştirdi. Mücadele edilmesi gerekliliğini vurguladı. Sendika bürokratlarını, Ergün Atalay’ın sözleşme görüşmelerindeki tutumunu, sendika aidatları ile milyonluk arabalar alınmasını eleştirdi. Baskılardan, kadına yönelik şiddetten, kıdem tazminatının gasp edilmesi çalışmalarından, EYT’den, işsizlik fonunun yağmalanmasından, grevlerin yasaklanmasından, doğanın talanından söz eden Serdaroğlu, emeği ve doğayı sömüren kapitalist sisteme karşı emek mücadelesi verilmesi gerektiğinden bahsetti. AKP hükümetine karşı mücadele etmenin bir sorumluluk olduğunu, faşizme karşı mücadele edeceklerini, Haziran Direnişi’ne sahip çıkacaklarını söyledi. Alkışlarla biten konuşmanın ardından emek ödülleri dağıtıldı.
Emek şiirleri ile Ezik Ozan, doğa katliamlarına karşı mücadelesi ile Çanakkale Kent Konseyi, İş cinayetlerine karşı mücadeleleri ile İSİG Meclisi, “Çizgilerle Sınıflar Mücadelesi” kitabının çizeri karikatürist Canol Kocagöz, Biber Gazı çalışması ile Pelin Ünker, DİSK/Maden-İş ve Otomobil-İş eğitimcisi Zafer Aydın, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, Cumhuriyet çalışanı gazeteci Şükran Soner, Avukat Murat Özveri, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet emek ödüllerini alanlar oldular.
Verilen arada yenilen yemeğin ardından divan oluşturulması ile genel kurul devam etti. Süleyman Çelebi ve Ali Çeltek’in içinde bulunduğu 5 kişilik divan oluşturuldu.
Divan Başkanı olarak Süleyman Çelebi bir konuşma yaptı. Konuşmayı takiben saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşı okundu.
Sonrasında ilk sözü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu aldı. Türkiye’de iki temel sorundan söz eden Çerkezoğlu, ilkinin demokrasi sorunu olduğunu ve korunacak değil, kurulacak bir demokrasi sorunu olduğunu ifade etti. İkinci olarak da yoksulluk ve sömürüyü ortaya koydu. Asgari ücretin belirlenmesi ile işçi sınıfına dayatılan sefaleti ortaya koyduğu konuşmasını genel kurulu selamlayarak bitirdi.
Konuşmanın ardından salona gelen DİSK Tekstil’in eski genel başkanı ve ihanetçi Rıdvan Budak da divan tarafından alkışlatıldı.
IndustriAll adına yapılan konuşma ile DİSK’in mücadele tarihini kişiler üzerinden anlatırken demokrasi ihtiyacına vurgu yaptı. Sendikalaşma oranının düşüklüğü hatırlatılarak, buna karşı en yüksek temsil kabiliyetine sahip sivil toplum kuruluşlarından olduğu ve bunun bir sorumluluk yüklediği belirtildi..
Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan, KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, Lastik Genel Başkanı Alaattin Sarı söz aldı.
Ardından 7 milyon işçiyi temsil ettiklerini söyleyen IndustriAll Europe adına bir konuşma gerçekleştirildi. Avrupa’daki ülkeler arasındaki eşitsizliklerden, ağır çalışma koşullarından söz edilen konuşmada ortak mücadele vurgusu yapıldı.
Nail Yalçın Fransa CGT adına bir konuşma gerçekleştirdi. Fransa’da Macron hükümetine karşı yapılan eylem ve grevlerden söz ettiği konuşmasında polisin baskı ve şiddetinden bahsetti. Gündemde olan Emeklilik Yasası’na karşı milyonların katıldığı eylemler olduğunu söyledi. 9 Ocak’ta genel grev ve eyleme hazırlandıklarını ifade etti. Türkiye’de olduğu gibi Fransa’da da cumhurbaşkanı ile dertlerinin bitmediğini ifade etti.
Fas’tan Enerji Sendikası adına dayanışma için gelen bir temsilci konuşma gerçekleştirdi.
Verilen aranın ardından Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, kendisinden önce konuşan sendikacıların Türk-İş’i eleştirmekten kaçınmalarını eleştirirken, Türk-İş’in sermayenin hizmetindeki rolünden bahsetti. DİSK’in asgari ücretin belirlenme sürecindeki tutumunu da eleştirirken DİSK’i DİSK yapan değerlerden uzaklaşıldığını ifade etti. 15-16 Haziranları yaratan sanayi proletaryasının öncülüğünün tekrardan DİSK’e hakim olması gerektiğini söyledi, Genel-İş’in DİSK’in değerlerine sahip çıkmaktan uzak tutumunu ortaya koydu. Sonuç olarak Birleşik Metal-İş’in DİSK içinde inisiyatifi ele alması gerektiğini, bu gerçekleşene kadar bir önceki dönemde olduğu gibi yine DİSK yönetimi ile beraber çalışmayacaklarını ifade etti. DİSK içinde Birleşik Metal-İş’in inisiyatifi ele alması gerektiğini ifade etmesi alkışlarla karşılandı.
Konuşmanın bitiminde divandan Süleyman Çelebi konuşmaya saygı duyduğunu ancak DİSK’in dışında yer almamak gerektiğini ifade etti. Yapılan eleştirileri geri plana atarak DİSK’in içinde yer alıp almamaya öne çıkarttı.
Uluslararası dayanışma için Fransa’dan gelen bir temsilci, İzmir Milletvekili Musa Çam ve Kıbrıs’taki sendikalardan temsilciler konuşmalar yaptılar.
Ardından DİP temsilcisi konuşma gerçekleştirdi. Asgari cüret sürecinde genel grev kararı alınması gerektiğini söyledi. MESS Genel Sekreteri’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı röportaja da değindiği konuşmasında grev yasaklarından bahsetti. Metal işçilerini sendikaya sahip çıkmaya çağırdı. MESS’i ezme çağrısı yaptı. “İşgal, grev, direniş!” sloganıyla konuşmasını bitirdi.
Son olarak Süleyman Çelebi’nin övgüleriyle sahneye çağrılan Mahmut Tanal bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuk konuşmaların ardından mesajların okunmasına ve raporlara geçilecekken Gebze Şube delegeleri mevcut yönetimi protesto etmek için salonu topluca terk ettiler. Demokrasinin olmadığını, kendilerini buraya ait hissetmedikleri için salonu terk ettiklerini ifade eden delegeler genel kurulun ikinci gününde tek listeyle yapılacak olan seçimlere de ya katılmayacaklarını ya da boş oy atacaklarını ifade ettiler.
Ardından komisyon ve kurul önergeleri okunarak onaylandı. Ara verildi. Ara sonrasında delege konuşmalarına geçildi.
Bursa’dan kadın bir delege, kadın sorunu üzerine yapılması gerekenlere dair bir konuşma gerçekleştirirken, İstanbul Şube mali sekreterinin ardından, Paksan temsilcisi Adem Çiçek söz aldı. 3 delege konuşması talebi olduğunu söyleyen divan son olarak Kocaeli Şube Başkanı Talat Çelik’e söz verdi. Çelik, Gebze Şube delegelerinin yönetimde yer alamadıkları için salonu terk ettiğini iddia etti.
Yeni yönetimin uyumlu bir şekilde çalışması için blok liste halinde seçim yapılması önerisi sunuldu, onaylandı.
Divan adına konuşan Süleyman Çelebi de divanın tarafsız olması gerektiğini söylemesine rağmen Gebze Şube delegelerinin tutumunu eleştirerek protestoyu boşa düşürme çabasını sürdürdü.
Genel kurulda disiplin ve denetleme kurulu raporları okundu ve onaylandı. Özellikle sendikanın tüzüğüne ve kararlarına uymadıkları, sosyal medyada sendikayı küçük düşürdükleri gerekçesiyle verilen disiplin cezaları genel kurulun onayına sunuldu.
Söz alan Gökhan Aydın, şunları ifade etti: “20 yıldır üyesiyim. Bursa Şube’de görev aldım, Prysmian’da temsilcilik yaptım, emek harcadım. Burada tekrar söz almamı sağlayan yönetim kuruluna, Bursa Şube’ye ve Acer temsilcilerine teşekkür ederim. 2 kez görevden el çektirilmeme rağmen ben bu sendikanın parçası olmaya devam etmek istiyorum.”
Gökhan Kabasakal, Erdal Bostancı, Hüseyin Fırat, Mustafa Çobanoğlu, Nurcan Mutlu, Yusuf İkisivri üyelikten ihraç edildiler. Üyelikten ihraçların dışında son 4 yılda yaşanan 10’un üzerindeki görevden alma ve uyarı cezaları genel kurula onaylatıldı. Bu kararların bir çoğunun Birleşik Metal-İş’in anti-demokratik uygulamalarının ve müdahalelerinin sonucu olduğu açıktır.
Verilen akşam yemeği arasını ardından genel kurul tüzük değişikliği önerilerinin okunması ve onaylanmasıyla devam etti. Tüzük Komisyonu’nun önerileri doğrultusunda tüzük değişiklikleri yapıldı. Değişiklikler arasında üye aidatlarının %10’un aktarılması ile oluşturulan Grev Fonu’nun fazla para birikmesi riskine karşı %3’e düşürülmesine karar verildi. Ayrıca şube genel kurullarının olağanüstü toplanmasıyla ilgili olan “Şube Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya üye veya genel kurul delegelerinin 1/5'inin yazılı isteği üzerine Şube Genel Kurulu olağanüstü olarak toplanır” maddesine “Genel Merkez Yönetimi onayıyla” ifadesi eklenerek şubelerin olağanüstü toplanması yetkisi bir anlamıyla genel merkezin inisiyatifine geçirildi.
Kızıl Bayrak / İstanbul