Kocaeli’de bulunan Bekaert’te işçiler grev yasağını tanımıyor.
Bekaert’ta Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş’in aldığı grev kararı Erdoğan’ın kararnamesiyle “milli güvenliği tehdit ettiği” gerekçesiyle yasaklandı.
Birleşik Metal-İş, grev yasağını Anayasa’a aykırı bulduğunu ve tanımadığını ifade etti. “Cumhurbaşkanı yine tercihini sermayeden yana kullandı. Kocaeli’deki Bekaert işçisinin grevini yasakladı” diyen Birleşik Metal-İş, işçilerin Anayasanın ve uluslararası kabul edilen yasaların kendisine verdiği hakkı kullanarak greve çıkacağını duyurdu.
Yasağı tanımayan işçiler fabrikada toplanarak “İşçiler açken patronlara huzur yok” sloganıyla yürüyüş yaptı ve grev pankartını açtı.
"Bu işyerinde grev var!"
Fabrika önünde işçiler, birçok fabrikanın temsilcileri, sınıf dayanışmasını gelen kurumlar bir araya geldi. "Bu işyerinde grev var" pankartı açıldı ve açıklama yapıldı. Açıklamada Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı.
"Bugün burada tarihi bir mücadeleyi başlatıyoruz" diyerek konuşmasına başlayan Serdaroğlu, iktidarın anayasayı çiğnediğini, gecenin üçünde tebligat gönderildiğini, aylardır fabrika süren hak mücadelesini anlattı.
Ülkenin anayasada yazdığı gibi demokratik bir hukuk devleti olmadığının teşhir edildiği konuşma da şunlar ifade edildi:
"Öyle bir haldeyim ki anayasayı, anayasal kırıntıları savunmak zorunda kalıyoruz. Bizler bugün burada bizlere anayasal kırıntıları bile kullandırmayanlara karşı tavrımızı ortaya koyuyoruz. Grev yasağını tanımıyoruz."
Açıklamanın ardından işçiler çadırlarını kurdular. Yoğun yağmurlu olan direniş ilk günde, birçok ziyaretçi dayanışma için alandaydı. Birleşik Metal-İş'in şubelerinden yöneticiler dayanışma ziyaretinde buludu. Gebze İşçilerin Birliği Derneği, Metal İşçileri Birliği, DİP, Umut-Sen, TİP, Sol Parti, SYKP direniş alanına gün içerisinde bulunanlar arasındaydı.
400 kişilik İzmit fabrikasında grev iradesi konulup kapıya pankart asılırken Kartepe fabrikasında belirsizlik sürüyor. Çelik-İş'in patronla görüştüğü, sonucunun ne olduğunun kamuoyu ile paylaşılmadığı belirtilirken Kartepe'deki fabrikada işçilerin bir kısmının fiilen üretim yapmadığı da verilen bilgiler arasında.
Kızıl Bayrak / Gebze