Ankara'da kamu emekçilerinden grev açıklamaları

Ankara'da kamu emekçileri iş bırakma eylemleri gerçekleştirdi ve "Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz" dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Ağustos 2021
  • 14:09

KESK’in aldığı karar doğrultusunda iş bırakma eylemi Ankara’nın çeşitli yerlerinde KESK’e bağlı sendikalar tarafından basın açıklamaları ile duyuruldu.

Ankara’da dört yerde yapılan açıklama ile grev duyuruldu. Saat 11.00’da Yenişehir PTT önünde Haber-Sen, 12.00’da SSK önünde BES, 12.30’da Eğitim Sen 5 No’lu şube önünde Eğitim Sen, Hacettepe Hastanesi bahçesinde SES ve 12.30’da Büyükşehir Belediyesi önünde Tüm Bel Sen tarafından yapılan açıklamalarla “İnsanca yaşam, demokratik grevli toplu sözleşme için hizmet üretmiyoruz, grevdeyiz” denildi.

Grev için yapılan ortak açıklamada “Bizden adeta kaçırılan, kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerin ürünü mutabakatın adı ‘ölümü gösterip sıtmaya razı etme’ mutabakatıdır” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:

Toplu sözleşmede başarının temel kriteri ne talep ettiğiniz ile ne aldığınız arasındaki makasın ağzı ile ölçülür. Buna göre masaya ‘yetkili’ sıfatı ile oturanlar ve bu dönem ortak hareket ettikleri kondeferasyon 2022 için % 21 maaş artışı artı % 3 refah payı artı 600 TL önceki dönem kaybı talep etmiştir. Yani 2022 yılı için % 39 maaş artışı talep etmiştir. Buna karşın 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde % 5 artı % 7 maaş artışına imza atmıştır. Bu ülkede iğneden ipliğe her şeye zam yağmurunun devam ettiği süreçte hiç kimsenin inanmadığı hedeflenen enflasyon rakamlarını temel alan bu mutabakatın neresi başarılı? KESK olarak 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan bu mutabakatı kabul etmiyoruz. Yıllardır yaşanan kayıplar, biriken sorunlar bu yıl konfederasyonların tekliflerine daha fazla yansımıştır. Bu yıl konfederasyonların maaş artış talepleri başta olmak üzere pek çok talebi ilk defa bu kadar birbirine yakınlaşmıştır. Ancak bugün altına imza atılan mutabakat taleplerde ortaklaşmadan daha önemli olanın bu talepler için mücadelede ortaklaşmak olduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur. KESK olarak bu yönde yaptığımız çağrılar, kamu emekçilerini ve emeklilerini daha da mağdur edecek yeni bir satış sözleşmesine onay verilmemesi yönündeki uyarılarımız ‘yetkili’ konfederasyon tarafından yok sayılmıştır. Biz görev ve sorumluluğumuzun bir adımı olarak tüm kamu emekçilerini kendilerine dayatılan sefalet, yoksulluk ve güvencesizlik mutabakatına karşı tepkilerini göstermek üzere üretimden gelen gücümüzü kullanmaya çağırıyoruz. Bizleri yıllardır siyasi iktidarın ve yine bu iktidarın hakem kurulunun iki dudağı arasından çıkacak kararlara mahkum eden mevcut sisteme karşı grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Açıklamalarda “AKP zammını al başına çal”, “Zam zulüm işkence işte AKP”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı.  

SES basın açıklaması ve bildiri dağıtımı gerçekleştirdi

Sağlık Emekçileri Sendikası Ankara Hacettepe Hastanesi personel yemekhanesi girişinde TİS'e dair "Taleplerimizden vazgeçmiyoruz" diyerek bildiri dağıtımı ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sendika adına yapılan konuşmada şunlar ifade edildi:

"TİS sürecinde birçok kamu emekçisinin olduğu gibi sağlık emekçilerinin taleplerinin de görmezden gelinmiştir. Toplu iş sözleşmesi süreci bir kez daha iktidar sendikası Memur-Sen tarafından satış sözleşmesi haline getirilmiştir. Bu nedenle ‘vicdanımız rahat, cebimiz boş’ diyoruz ve satış sözleşmesini kabul etmiyoruz" 

Zam oranı için ise "2022 için %12,2023 yılı içinse %14 zam oranı yetkili sendika tarafından biz kamu emekçilerini bir kez daha TÜİK’in insafına bırakmıştır. İktidarın TÜİK eliyle maaşlarımızın tek taraflı belirleyici olması TİS mantığına aykırıdır, kabul etmiyoruz" denildi.

Yapılan basın açıklamasında ise şunlar vurgulandı:

"Yapılan sefalet zammını kabul etmeyip bugün iş bırakan tüm kamu emekçilerini selamlıyoruz. Verilecek mücadelelerle grevli, toplu sözleşmeli, hedeflediğimiz sözleşmeleri hep birlikte oluşturacağız. Kölece çalışma koşullarına karşı yürütülen mücadeleyi hep birlikte büyütmeye devam edeceğiz. Pandeminin başından beri biz sağlık emekçilerinin özverisi hem dünya hem de ülkemiz tarafından takdirle karşılanmıştır. O süreçte pandemi ile mücadeleyi yönetemeyen devlet TİS masasında da aynı şeyi yaptı. Biz pandemide yaşanan olumsuzlukları dile getirirken hem de sağlık emekçilerinin yıllarca yaşadığı sorunları belirleyerek TİS masasına götürmeyi hedefledik. İlettiğimiz 120 maddeden sadece 3 tanesi görüşüldü, 2-3 tanesi de komisyona havale edildi. Bize dayatılan kölece çalışma koşullarını kabul etmiyoruz, taleplerimizden vazgeçmiyoruz."

Açıklama sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara