Aksaray’da işçiler birleşiyor, haklarına ve geleceklerine sahip çıkıyorlar!

İşçilerin öncelikle ortak sorunlarına çözüm bulmak, haklarını ve geleceklerini güvence altına almak için birliğe ihtiyacı vardı. Bir elin parmağını geçmeyen öncü işçiler hakları ve gelecekleri için birliğin ve mücadelenin yolunu seçtiler. Aksaray İşçi Birliği girişiminde yer aldılar. Kısa bir süre içinde krizin pençesindeki işçilere ulaştılar. Toplantılar düzenlediler. Yürütülen faaliyet her gün daha fazla işçiyi etkiledi. Kısa bir süre önce birçok işyerinden işçilerin katılımıyla Aksaray İşçi Birliği’ni bir deklarasyonla ilan ettiler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Ekim 2019
  • 08:37

Aksaray önemli sanayi merkezlerinden biridir. Türkiye sanayi kuruluşlarının yüzde 2’si Aksaray’da bulunmaktadır. Mercedes, Sütaş, Doğuş Çay, Eroğlu ve Kaya Giyim, Borsan Panel Radyatör, Keskinkılıç Özel Şeker, Polytech Plastik, Çift Kartal İmer L&T, Tarım Kredi gibi büyük tekellerin fabrikaları ve işyerleri Aksaray’dadır. Brisa Lastik Fabrikası da Aksaray’da bulunmaktadır.

En kârlı ilk 500 işletme içinde Mercedes, Sütaş, Colins, Doğuş Çay, Eroğlu ve Kaya Giyim, Borsan Panel Radyatör, Keskinkılıç Özel Şeker, Birisa fabrikaları yer almaktadır. En fazla kâr eden ikinci 500 firma içinde ise Polytech Plastik, Çift Kartal İmer L&T, Tarım Kredi Fabrikası yer almaktadır.

Aksaray OSB’de çalışan yaklaşık 15.000 işçinin ana gövdesi sendikasızdır. Sendikalı olan işyerlerinde metal sektöründe Türk Metal, diğer sendikalı işyerlerinde ise Hak-İş’e bağlı sendikalar patronların inayetiyle yetki almışlar.

Aksaray’da işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan çalışma koşulları nedeniyle meslek hastalıkları ve iş kazaları eksik olmuyor. İş kazaları ve cinayetlerinin önemli bir kısmı kayıtlara bile geçmeden örtbas ediliyor.

Aksaray’da çalışan işçilerin yüz 28’i sigortasız çalışmaktadır. İşçilerin sadece yüzde beşi sendikalıdır. Aynı işi yapan kadın işçiler daha düşük ücretle çalıştırılmaktadır. Zorunlu mesai dayatmaları rutinleşmiştir. Aksaray aynı zamanda en fazla iş kazaları ve cinayetleri yaşanan kentlerin ön sıralarında yer almaktadır.

Aksaray’da Mercedes başta olmak üzere ihracat yapan ve ekonomik gücü büyük tüm fabrikalarda sendika var. Çoğu Hak-İş’e bağlı sendikalar: Öz Ağaç-İş, Öz İplik-İş... Mercedes ve Mercedes için üretim yapan Cavan Politeks fabrikasında Türk-İş’e bağlı Türk Metal örgütlü.

Aksaray’da sendikalaşma süreçlerini patronlar organize etmişler. Bunun temel nedenlerinden biri işçilerin tabandan örecekleri sendikalaşma çabalarının önünü kesmek, ikincisi ise kendilerine göbekten bağlı sendikacılar eliyle işçileri kontrol altında tutmaktır.

Patronların tüm çabasına, ihanetçi sendika ağalarına rağmen işçilerin sendika değiştirme eğilimi artıyor. Çünkü mevcut sendikaların ağaları asgari ücret seviyesinde sözleşmelere imza atıyorlar. Ağır koşullara, iş kazalarına ses çıkarmıyorlar.

İşçiler patronun her istediğini yapmanın sorunlarını çözmediğini görüyorlar. Her geçen gün daha fazla işçi insanca yaşamaya yetmeyen düşük ücretlere, patron sendikacılığına, iş kazalarına karşı daha fazla mücadeleye yöneliyor, fiili olarak greve çıkıyor.

2015 yılında ülkeyi sarsan Metal Fırtına sürecinde Mercedes’te işçiler ilk defa kendiliğinden sınırlarda da olsa MESSS ve MESS’in güvencesi olan ihanetçi Türk Metal’e karşı ayağa kalktılar. Aynı zamanda Sütaş işçileri de tepkilerini ortaya koydular.

Son süreçte krizin doğrudan bir sonucu olarak ülkede olduğu gibi Aksaray’da da işten çıkarmalar ayyuka çıkmıştır. Mercedes yönetimi 300 işçiyi gönüllü olarak işten çıkarmak için Türk Metal’in ihanet şebekesiyle birlikte mesai yapıyor. Kıdem tazminatı karşılığında işçilerin haklarının tümünde vazgeçmesi isteniyor. Bir yandan da Doğuş Çay iki fabrikasından birini kapatmaya, onlarca işçiyi kapı önüne koymaya hazırlanıyor.

İşçilerin öncelikle ortak sorunlarına çözüm bulmak, haklarını ve geleceklerini güvence altına almak için birliğe ihtiyacı vardı. Bir elin parmağını geçmeyen öncü işçiler hakları ve gelecekleri için birliğin ve mücadelenin yolunu seçtiler. Aksaray İşçi Birliği girişiminde yer aldılar. Kısa bir süre içinde krizin pençesindeki işçilere ulaştılar. Toplantılar düzenlediler.

Yürütülen faaliyet her gün daha fazla işçiyi etkiledi. Kısa bir süre önce birçok işyerinden işçilerin katılımıyla Aksaray İşçi Birliği’ni bir deklarasyonla ilan ettiler. Gelinen yerde Aksaray İşçi Birliği etrafında her gün daha fazla işçi kenetleniyor. Krizden kaynaklı işçilerin öfkesinin ve mücadele isteğinin arttığı böylesi bir dönemde Kayseri İşçi Birliği, var olan birikimine yaslanacak, işçilerin birlik, dayanışma ve mücadele merkezi olma misyonunun hakkını verecektir.

Aksaray İşçi Birliği Deklarasyonu:

Kardeşler!

Farklı işyerlerinde, fabrikalarda çalışıyoruz. Her şeyi üretiyor, patronlarımızı ihya ediyoruz. Buna rağmen insani olmayan koşullarda zorlu bir yaşama mahkum ediliyoruz. Sigortasız çalıştırılıyoruz. İşten çıkarılıyoruz. İş cinayetlerine kurban oluyoruz. Emeklilik hakkımız gasp ediliyor. Zorunlu mesai dayatmasına maruz kalıyoruz. Eşit işe, eşitsiz ücret zulmü altında inliyoruz.

Artık yeter!

- Sermayeyi koruyan düzene karşı, emeğimizi koruyacağımız düzen için,
- İşsiz kalmamak için,
- Sigortasız çalışmamak için,
- Sendika hakkını kazanmak için,
- İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret için,
- İş cinayetlerinin kurbanı olmamak için,
- Emeklilikte yaşa takılmamak için,
- Zorunlu mesai dayatmasının son bulması için,
- Eşit işe, eşit ücret hakkı için,
- Grev ve toplu sözleşme hakkı için…

Örgütlü birliğimizin ifadesi olan Aksaray İşçi Birliği etrafında toplanıyor, harekete geçiyoruz.

Aksaray İşçi Birliği işten çıkarılan işçilerin hak ve gelecek mücadelesinin mevziisidir. Aksaray İşçi Birliği, sigortasızlığa karşı mücadelenin bir aracıdır. Aksaray İşçi Birliği sendika hakkının güvencesidir. Aksaray İşçi Birliği, insanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret mücadelesinin örgütlü gücüdür. Aksaray İşçi Birliği, iş cinayetlerine karşı mücadelenin mevziisidir. Aksaray İşçi Birliği, emeklilikte yaşa takılan işçilerin sesidir. Aksaray İşçi Birliği, zorunlu mesai dayatmasının son bulması mücadelesinin mevziisidir. Aksaray İşçi Birliği eşit işe eşit ücret mücadelesinin mevziisidir. Aksaray İşçi Birliği, grev ve toplu sözleşme hakkı mücadelesinin mevziisidir. Aksaray İşçi Birliği, Aksaray’da sermayeye karşı emeğin korunması mücadelesinin mevziisidir...

İşçilerin birliği ve mücadelesi için emek vermek, mücadele etmek her işçi arkadaşımızın görevidir. Aksaray İşçi Birliği’ni büyütmek için görev başına!

Aksaray İşçi Birliği