AdkoTurk işçileri baskılara rağmen grevde!

AdkoTurk’te çadır direnişinin 130. gününde fabrikada çalışmaya devam eden Tek Gıda-İş üyesi işçiler greve çıktı. Suriyeli kapitalistin tüm oyunlarına ve polisin de saldırılarına rağmen işçiler bugün grevin ilk günündeydi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Ağustos 2021
  • 20:35

Tekirdağ Çerkezköy’de kurulu AdkoTurk (İndomie) fabrikasında Tek Gıda-İş sendikasına üye işçiler mücadelelerini bugün greve çıkarak sürdürdü.

Sendikal çalışmada önde duran 21 işçiyi Kod 29’la işten çıkaran kapitalistlere karşı işçiler 4 aydır çadır direnişiyle mücadele ediyordu. Bu süreçte fabrikada yetkiyi alan Tek Gıda-İş sözleşme masası kurulmadığı için uzlaşmazlık zaptı tutup grev kararı almıştı. 

Bugün başlayan grev öncesi AdkoTurk kapitalisti bir haftadır çalışan işçilere greve katılmamaları yönünde baskı uyguluyordu. Hiçbir hak hukuk tanımayan sermayedar, bir yandan işten çıkarma tehditleri savururken, bir yandan da greve katılmayanlara ikramiye gibi “rüşvet teklifleri” ile işçileri satın almaya çalıştı. Grevi engellemek ve zayıf düşürmek için son kozlarını oynayan patron grevin başlamasını engelleyemedi. 

Yasal olarak grevin başlama saati sabah 8 olduğu için onun öncesinde 16 - 24 vardiyasındaki işçileri evine göndermeyen ve ardından da gece saatlerinde birçok işçiyi işe çağıran AdkoTurk yönetimi içerde 200’e yakın işçiyi dışarı çıkartmayarak fiili olarak grevi engellemeye çalıştı. Bunun dışında polisi devreye sokarak dışarıda kapıya barikat kurdurdu. Sabah servisle gelen kimi işçileri grevdeki işçilerle görüştürmemek için işçilerin önünde barikat kuran polisler işçilere saldırılarda bulundu. Polis, Suriyeli AdkoTurk patronuna hizmet ederek hakkını arayan grevci işçilere saldırısıyla, kendi safını da belli etti.

İşçiler dayanışmaya çağırıyor

Tüm engellemelere ve karalamalara rağmen, işçiler grev pankartını fabrika kapısına asarak greve halaylar ve sloganlarla başladı. 129 gündür fabrika önünde süren direniş, 130. gününde grevle bir ileri bir aşamaya taşındı. 

Grevle dayanışma için sabah saatlerinden itibaren birçok ilerici devrimci kurum hazır olurken, Türk İş ve DİSK’ten hiç kimsenin dayanışmaya gelmemesine, Tek Gıda-İş yöneticileri yaptıkları konuşmalarla tepki gösterdi. Grev öncesinde Trakya’daki birçok sendikayı ziyaret ettiklerini, dayanışma için fabrikalardan işçileri getirmelerini istediklerini ama hiçbir sendikanın gelmediğini ifade ettiler.

İçeride işçiler çıkarılmamasına rağmen üretimin durduğu ifade edilirken kapitalistlerin grevi kırmak için işçilerle toplantılar yaparak, greve katılmamaları karşılığında rüşvet teklifinde bulunmaya devam ettiği bildirildi. AdkoTurk işçileri grevlerini haklarını alana dek sürdüreceklerini ifade etiler.

Kızıl Bayrak / Trakya