Adkotürk işçileri 23 Ağustos’ta greve çıkıyor!

Gazetemize direniş süreçleriyle ilgili açıklama yapan işçiler ve sendika temsilcisi “sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” mesajı verdiler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Ağustos 2021
  • 19:38

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) bulunan İndomie Adkotürk fabrikasında çalışan işçiler, yaşadıkları hak gaspları, baskı ve mobbinge karşı Tek Gıda-İş Sendikasına üye oldular. İşçilerin sendikalaşma adımına karşı patron saldırıya geçti ve parça parça 21 işçiyi Kod-29’dan işten attı.

İşçilerin patronun bu saldırısına verdiği cevap ise direniş ve mücadele oldu. Direnişlerinde 126 günü geride bırakan işçiler, 23 Ağustos Pazartesi günü greve çıkacaklar. Aylardır süren sendika mücadelesini yok sayan patron, yetki gelmesine rağmen sözleşme masasına bir türlü oturmadı.

Grev günü yaklaştıkça işçilere tehditler savuran patron, greve katılanların tekrardan işe giremeyeceklerini ve bütün haklarından olacaklarını ifade eden tehdit mesajları gönderdi. Patronun bu saldırısına karşı direnişçi Adkotürk işçileri, içerideki işçileri grevi sahiplenmeye çağırıyor.

Gazetemize direniş süreçleriyle ilgili açıklama yapan işçiler ve sendika temsilcisi “sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” mesajı verdiler.

“Şirket hukuk tanımıyor, devlet yaptırım uygulamıyor”

Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme uzmanı Yunus Durdu, hem Suriye hem de Endonezya sermayesine ait kapitalistin hiçbir hak ve hukuk tanımadığını ifade ederek, “Devlet de bir yaptırım uygulamıyor” diye tepki gösterdi. Durdu şunları ifade etti:

“Burayı babaları çiftliği gibi kullanıyorlar. Hiçbir hak, hukuk tanımıyorlar. Devlet sendikaya yetki vermesine rağmen onlar hala sendikayı tanımamakta ısrar ediyorlar. Direnişimizle birlikte yaşanan bu hukuksuzluğa karşı hukuk mücadelemizi veriyoruz, şikâyetlerde bulunuyoruz. Alenen anayasa ve hukuka aykırı davranmalarına rağmen maalesef devlet tarafından şimdiye kadar bir yaptırım göremedik. Sendika olarak haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Şerefsize şerefsiz olduğunu hatırlatmaya devam edeceğiz. Buradan içerideki işçi arkadaşlara sesleniyorum. Arkadaşlar bir karar vermelidir. Ya köleliğe boyun eğecekler ve kuralsız çalışmaya devam edecekler, ya sendikayla haklarına kavuşacaklar. Biz güçlüyüz, korkmasınlar. Geleceği için mücadele etmeyen oturup ağlamasın. Bugün yarınlar için mücadele günü.”

Direnişçi Adkotürk işçisi Songül Aydemir ise sonuna kadar mücadele edecekleri vurgusuyla şu ifadeleri kullandı:

“Biz işçi birliğimizle greve hazırlanıyoruz. Biz sadece kendi fabrikamız için mücadele etmiyoruz. İşçi sınıfı bir bütün olarak, sınıf dayanışması ve birliği ile toplumsal olarak hak mücadelemizi daha da güçlendireceğimize inanıyorum. Öncelikle hedefim burada birliğimizi sağlamak ve sendikalaşmaktır. Fakat mücadelemiz burada bitmeyecek. Çocuk işçiliğine, kadınların çifte sömürüsüne, işçi köleliğine, patron dayatmalarına karşı mücadelemiz her zaman devam edecek. Sonunda biz kazanacağız.”

“126 gündür direnişteyiz” diyen direnişçi Aynur Kalkan ise 23 Ağustos grevine destek çağrısıyla şöyle konuştu:

“Sürdürdüğümüz emek mücadelesini 23 Ağustos günü grevle taçlandıracağız. Bizler burada sadece kendimiz için mücadele vermiyoruz. Bizler Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan sınıfımıza öncülük ediyoruz. Grevimize herkesi davet ediyoruz. Biz birlikte güçlüyüz!”

Kızıl Bayrak / Trakya