Ekonominin lokomotifi metal sanayiinde 130 bin çalışanı kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) için DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) ve Türk –İş’e bağlı Türk Metal İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında görüşmeler devam ediyor. İlki oturumu 7 Ekim’de ikincisi 21 Ekim’de yapılan görüşmelerde Birleşik Metal-İş’in “Hafta Tatili”, “Saat Kartları ve İşe Geç Kalma” ve “Tazminatların Hesabı ve Ödenmesi” gibi maddelerin de aralarında olduğu 15 maddeden 8’i kabul edildi. Türk Metal’in ise “Günlük Çalışmadan Sayılan Süreler” ve “Fazla Çalışmaların Düzenlenmesi” aralarında olduğu 28 maddenin tamamı kabul edildi. TİS görüşmelerinin bir sonraki oturumu ise 4 Kasım’da MESS’in merkezinde gerçekleşecek.
‘Kazanılmış haklara saldırıdır’
MESS’in metal işçisine meydan okuduğunu, kazanılmış haklarına göz diktiğini ifade eden Tüm Otomotiv ve Metal Sanayi İşçileri Sendikası (TOMİS) Yönetim Kurulu Üyesi Dilbirin Acar, “2 yıllık olan sözleşme süresini 3 yıla çıkarmanın hesabını yapıyor. MESS günlük hayatla hiçbir ilgisi olmadan açıklanan enflasyon rakamlarının dahi altında zamları dayatmak istiyor” dedi.
Türk Metal İş Sendikası’nın iki oturumda kabul edilen 28 maddesi için Acar, “Bunlar usulen kabul edildi. Zaten bu maddeler dünden tartışılmış ve kabul edilmiş” dedi. Birleşik Metal İş Sendikası ile yapılan oturumlarda da benzer bir tablonun yaşandığını ifade eden Acar, “Çalışma yaşamını ilgilendiren bazı maddeler de MESS’ in karşı teklifleri var. Özellikle ihbar ve kıdem tazminatı gibi kazanımlara saldıran MESS, yasal sürelerden daha fazla uygulama olan işyerlerinde 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren işe giren işçilere kanunda yer alan sürelerin uygulanmasını istedi. Kazanılmış haklara açık bir saldırı olan bu talebin tartışılması dahi kabul edilemez” diye belirtti.
‘Eylemleri hayata geçirmeliyiz’
Sözleşme masasında 130 bin metal işçisinin ekmeği ve onurunun olduğunu vurgulayan Acar, “İşçi sınıfı tarihinde en sert kavgaları vermiş olan metal işçilerini yarı yolda bırakmak, kölelik koşullarına mahkûm etmek, en büyük ihanet olacaktır” diye konuştu. MESS’in son oturumda iki sendikaya karşı farklı tutumlar aldığını dile getiren Acar “Önümüzde duran görev hangi sendikaya bağlı olduğumuza bakmaksızın birlikte hareket etmek gerekir. Karşımızda metal işçilerinin sırtından milyarlar kazanan bir MESS var, üye şirketler birlikte hareket ediyor. Haliyle biz işçilerin ayrı davranması düşünülebilir mi” diye belirtti.
Metal işçisinin asıl gündeminin ücret zammı, sosyal haklar, sözleşme süresi, kıdem tazminatının fona devri gibi acil ve yakıcı talepler olduğunu sözlerine ekleyen Acar, işçilere çağrıda bulunarak “Taslaklara olan öfkemizi yakınarak, çare yokmuş gibi davranarak değil, bir araya gelmek için daha fazla çaba ile gösterebiliriz. Harekete geçmeli, tepkimizi dile getireceğimiz eylemleri hayata geçirmeliyiz” dedi.
TOMİS’in talepleri
Acar, son olarak sendikalarının taleplerini ise şöyle sıraladı:
* Vergi kesintisinin yüzde 15’lik diliminden fazla olan kısmının MESS tarafından karşılansın
* Kıdem tazminatının fona devri gibi uygulamalara karşı, kıdem hakkımız korunsun
* Cumartesi- Pazar kesintisiz hafta sonu tatili hakkı
* Ücret zammı açıklanan yoksulluk sınırlarını aşacak şekilde belirlenmeli. Yani bin 200 artı yüzde 20.
Mezopotamya Ajansı / 26.10.19