İşçiler yeni yılı direnişle karşıladı

Pek çok kentte hak gasplarına, sendika düşmanlığına ve işten atmalara karşı başlayan direnişler sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Ocak 2023
  • 09:30

İşçiler pek çok kentte hak gasplarına, sendika düşmanlığına ve işten atmalara karşı başlattıkları direnişi sürdürüyor.

Bursa’da Turkuaz ve Barutçu Tekstil’de Öz İplik-İş’e üye olduğu için işten atılan kadın işçilerin direnişi sürüyor. Barutçu’da işten atma saldırısının devam ettiği fabrikada son olarak atılan 3 kadın daha direnişe katıldı. Vardiya giriş çıkışlarında çalışan arkadaşlarına seslenen direnişçiler örgütlenme çağrısı yaptı.

Öte yandan direnişçiler çektikleri video ile direnen madencileri selamladı ve dayanışma dileklerini iletti.

İzmir’in Kınık ilçesinde bulunan Özyeğin/Fiba Holding’e bağlı Polyak Madencilik’ten işten atılan Erdoğan Çapaklı işe iade talebiyle direniyor. Bağımsız Maden-İş üyesi Çapaklı’nın direnişi 36.gününde maden önünde sürüyor. Defalarca jandarma saldırısı ile gözaltına alınmalarına rağmen direnişi sürdüren madenciler yazılı açıklama yaparak Polyak yönetimini uyardı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tekrar uyarıyoruz. 4 Ocak Çarşamba gününe kadar sorunun diyalog yoluyla çözümü için bekleyeceğiz. Somut bir çözüm üretilirse çözüme katkı sunan herkese teşekkür edeceğiz. Üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz. Olumsuz bir tavırla karşılaşırsak mecburen direnişin 3.etabına Polyak maden önünde, Özyeğinlere ait holding binası, vakıflar, markalar, evleri ve TÜSİAD önüne direnişimizi süresiz olarak taşıyacağız.”

Kocaeli Başiskele’de bulunan Kartonsan’da Selüloz-İş üyesi işçilerin grevi 11.gününde devam ediyor. Aileleri ile birlikte Kartonsan önünde grevlerini sürdüren işçilere çok sayıda demokratik kitle örgütü, sınıf ve emek dostları dayanışma ziyaretleri gerçekleştiriyor.

Kartonsan işçileri yeni yılı grev alanında karşıladı. Yeni yıldan dileklerini grev çadırına yapıştıran işçiler insanca yaşam taleplerini yineledi.

Gebze’de bulunan Pulver Kimya’da direniş 151.gününde devam ediyor. Petrol-İş üyesi işçilerin işten atılanların geri alınması ve toplu sözleşme hakkı için başlattığı direnişe çok sayıda dayanışma ziyareti gerçekleşti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan Ağaç AŞ işçisi Bilal Atan’ın direnişi 21.gününde sürüyor. Saraçhane’de bulunan İBB önünde, işe iade ve işkencecilerin işten atılması talebi ile direnen Atan direnişine destek çağrısı yaptı.

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde mera alanlarına organize sanayi bölgesi (OSB) yapılmasına karşı köylülerin tepkisi devam ediyor. OSB için cebri istimlak edilmesine ve meraların dozerler tarafından kazınmasına karşı mera alanında nöbet tutan köylüler doğanın katledilmesine karşı adalet istedi.