1 Mayıs’tan alınan güçle ileriye!

Sınıf devrimcileri yürüttükleri anlamlı çalışmayla son yılların en kitlesel işçi katılımı olan 1 Mayıs başarısında belirleyici oldular ve 1 Mayıs’tan aldıkları güçle sınıf çalışmasını daha da büyütecekler.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Mayıs 2022
  • 16:30

Kayseri’de 1 Mayıs öncesi organize patronlarının sistematik baskıları tam sonuç vermedi. 1 Mayıs’ta 1 günlük çalışmaya 2 günlük mesai rüşveti, işten atma tehditti ve birçok baskıya rağmen geçmiş yılları aşan bir nicelikle işçiler1 Mayıs’a katıldılar. Ülke genelinde işçi katılımı açısından zayıf bir tablo söz konusuyken, Kayseri’de son yılların işçi katılımı açısından en güçlü 1 Mayıs’ı gerçekleşti.

Genel işçi katılımının artmasında DİSK’te yeni örgütlenen Saray Çiftliği, Kayseri Yem ve Dev Sağlık İş’te örgütlenen sağlık işçilerinin 1 Mayıs’a katılım konusundaki tutumları belirleyici oldu. OSB’den işçiler Kayseri İşçi Birliği dövizleriyle DİSK kortejinde yer aldılar.

Kayseri’de Türk-İş Bölge Başkanlığı, her yıl olduğu gibi bu 1 Mayıs’ı da geçiştirdi. Tabanın birleşik ve kitlesel bir 1 Mayıs talebini duymadı. Türk-İş’ten1 Mayıs’a katılan tek sendika TÜMTİS Kayseri Temsilciliği oldu.

KESK ve bileşenleri, Sol Parti, Eğitim Sen Kayseri binası önünde buluştular. DİSK ve bileşenleri, Kayseri İşçi Birliği ve BDSP ise buluşma noktası olarak Eski Adliye binasını belirlediler. Birçok noktadan hareket ederek 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Mimar Sinan Parkı’na yürünmesi, Kayseri’nin her noktasında 1 Mayıs’ın hissedilmesine yol açtı.

Mitingde ekonomik kriz ve sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadele yaklaşımı öne çıktı. 1 Mayıs mitinginde KESK ve DİSK adına yapılan konuşmalarda kapitalizmin krizi, krizin faturasının işçi ve emekçilere ödettirilmek istenmesi, Ukrayna yaşanan savaş teşhir edildi. Krizin ve savaşın faturasının ödenmemesi için işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesi vurgusu öne çıktı.

Bu yıl ilerici ve devrimci hareketin zayıflayan katılımı dikkat çekiciydi. Kayseri’nin hiçbir noktasında devrimci demokrat hareketler 1 Mayıs öncesinde simgesel çerçevede de olsa politik kimliklerini yansıtan propaganda ve ajitasyon faaliyeti yürütmediler. Devrimci demokrat yapılardan herhangi biri pankart veya flamalarıyla 1 Mayıs alanında yer almadılar.

Zayıf görüntü sadece devrimci demokrat hareketlerle sınırlı değildi. Reformist cephede de güç kaybı ortaya serildi. HDP sınırlı bir katılımla 1 Mayıs’ta yer aldı. Birleşik Haziran Hareketi’nin katılımı geçen yıldaki gibiydi. Geçen yıl olduğu gibi reformist yapılardan en kitlesel olanı EMEP’te yaşanan zayıflama devam etti.

Sınıf devrimcileri tüm olanaklarıyla krizin faturasının kapitalistlere ödettirilmesi çağrısını ve kirli ve haksız savaşa karşı mücadele politik bakışla 1 Mayıs’ı ele aldılar. Geçen yıl olduğu gibi devrimci 1 Mayıs hedefi doğrultusunda sınıf merkezli bir çalışma yürüttüler. Merkezinde işçilerin olduğu propaganda ve ajitasyon faaliyetini kesintisiz sürdürdüler. 1 Mayıs öncesinde fabrikalarda toplantılar gerçekleştirdiler ve organize sanayi bölgelerinde 1 Mayıs çağrısını yükselttiler. Kitlesel işten çıkarmalar, iş cinayetleri, sigortasız işçi çalıştırma, kıdem tazminatlarının gasp edilmesi, kiralık işçilik, sefalet ücretleri, uzun süreli işçi çalıştırma ve artarak süren zamlar vb. saldırılarla ilgili olarak birçok farklı araçla işçi sınıfını vahşi sömürü, baskı ve zamlara karşı mücadeleye çağırdılar. 1 Mayıs hazırlık sürecinde merkezi propaganda-ajitasyon araçlarının yanı sıra yerele özgü materyaller kullandılar. Tek tek fabrikaların sorunlarını içeren ve 1 Mayıs’a işçileri çağıran el ilanlarını yaygın olarak dağıttılar. İşçilerin 1 Mayıs eyleminin öznesi haline getirilmesi ve iktisadi sorunların dışındaki siyasi gelişmelere karşı duyarlı olmaları için de çaba gösterdiler. 1 Mayıs’ı sınıf içinde örgütlülüğü arttırmak için önemli bir olanak olarak gördüler.

Sınıf devrimcileri yürüttükleri anlamlı çalışmayla son yılların en kitlesel işçi katılımı olan 1 Mayıs başarısında belirleyici oldular ve 1 Mayıs’tan aldıkları güçle sınıf çalışmasını daha da büyütecekler.

Kayseri BDSP