Grup Yorum’la dayanışma: Zorla müdahale cinayettir!

Zorla müdahale tehdidiyle karşı karşıya olan ölümü orucundaki İbrahim Gökçek ve Helin Bölek'in tutulduğu hastane önünde dayanışma çağrısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 13 Mart 2020
  • 16:11

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’in zorla müdahale çabasıyla önce hastaneye ertesi gün de yoğun bakıma kaldırılması protesto edilerek dayanışma çağrısı yapıldı.

Gökçek ve Bölek’in tutulduğu Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, Bölek ve Gökçek’in ailesi, yakınları ve dostlarının yanı sıra sanatçıların da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

“Zorla müdahale cinayettir! İzin vermeyeceğiz!” ozalitinin açıldığı eylemde Dilan Ekin tarafından basın açıklaması okundu. Kişiye kendi isteğinin dışında zorla tıbbi müdahalenin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu, sağlıkta hiçbir meşru yanı bulunmadığı ve suç olduğu vurgulanan açıklamada, devletin son günlerde attığı adımların bu doğrultuda olduğuna dikkat çekildi. İki direnişçinin hastaneye zorla kaldırılmaları, sonrasında yine zorla yoğun bakıma kaldırılmaları, refakatçilere engel olunması hastanedeki polis terörü ve devam eden abluka teşhir edilerek bunların zorla müdahale hedefiyle hayata geçirildiğinin altı çizildi.

Türkiye ve dünyadaki ölüm orucu direnişlerinin hatırlatıldığı açıklamada, “Yapılan zorla müdahale sonucunda birçok direnişçi hayatlarını kaybetmiş, sakat kalmış, hafızalarını kaybetmişlerdir” dendi. Devamında, direnişçilerin taleplerinin kabul edilmesi çağrısı yapıldı:

“Halkın türkülerini söyleyebilmek için Ölüm Orucu'nda olan Helin türküleri unutmak istemiyor, meydanlarda o türküleri milyonlarla beraber söyleyebilmek istiyor; İbrahim sakat kalmak değil gitarını kavrayıp notalarla yüreğimize dokunmak istiyor. Onları sağlıklarına kavuşturmanın yolu zorla müdahale değil, taleplerini kabul ettirmektir.”

“Helin de tecritte”

Eylemde Helin Bölek’in annesi de bir konuşma yaptı. Kızının yoğun bakımda olmadığını ama tecritte tutulduğunu ve yeni görüştüğüne değinen Bölek, kapısının önünde polisler olduğunu, kordidorda polis barikatı bulunduğunu belirtti ve “Ben annesi olarak onun refakatçisi olmak isterken yine güvenlik güçleri tarafından zorla sürüklenerek koridorun dışına çıkartıldım” diye ekledi. Kızının ve İbrahim Gökçek’in desteğe gelenlere selamlarını ileten anne Bölek, zulmü karşı dayanışma çağrısıyla sözlerini tamamladı.

Halkın Hukuk Bürosu sosyal medyadan yaptığı açıklama ile tutsak olarak ölüm orucunu sürdüren Mustafa Koçak'ın hastaneye kaldırıldığını duyurdu.