Ölüm oruçlarında son durum

Ölüm orucundaki İbrahim Gökçek ve Helin Bölek için “zorla yatış” kararı kaldırıldı, devletin engelleme çabalarına rağmen Bölek ve Gökçek taburcu edildi. Zorla müdahalenin devam ettiği ve cezaevindeki hastaneden kaçırıldığı belirtilen Mustafa Koçak'tan haber alınamıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mart 2020
  • 19:33

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinden İbrahim Gökçek ve Helin Bölek “zorla yatış” kararı ile hastaneye kaldırılmıştı.

Zorla müdahale tehdidi altında bulunan Helin Bölek ve İbrahim Gökçek hakkında verilen “zorunlu yatış” kararı kaldırıldı. Halkın Hukuk Bürosu karara yaptıkları itirazın kabul edildiğini duyurarak şu ifadelerle serbest bırakılmalarını istedi:

“Müvekkillerimiz, Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek hakkında verilen ‘zorunlu yatış’ kararı itirazlarımız sonucu kaldırılmıştır. Müvekkillerimizin derhal hastaneden çıkış işlemlerinin yapılmasını bekliyoruz.”

Grup Yorum üyeleri hastaneden taburcu edildi

Bugün hastaneden çıkmaları beklenen Helin Bölek ve İbrahim Gökçek ile birlikte hastanedeki yakınları, akşam saatlerinde polis engellemesiyle karşılaştı. Doktorun taburcu etmesine karşın polisin hastanede barikat kurarak çıkışa engel olduğu öğrenildi. Avukatların gerekçe sorduğu polislerin muhatap olamayacaklarını söylediği belirtildi. Sonrasında ise Bölek ve Gökçek'in hastaneden taburcu edilmesi yönünde mahkemenin kararına İçişleri Bakanlığı'nın itiraz ettiği ifade edildi.

İlerleyen saatlerde Helin Bölek ve İbrahim Gökçek hastaneden ambulansla taburcu edildi.

“Mustafa’nın kollarını bağlamışlar ve ağızdan beslemeye çalışıyorlar”

Zorla müdahalede bulunulan Mustafa Koçak’ın avukatlarının talepleri reddedildi. Avukatlar Koçak ile görüştürülene kadar cezaevi kampüsünün hastanesi önünde bekleyeceklerini açıkladılar. Avukatların açıklaması şu şekilde:

“Biz Mustafa Koçak’ın avukatlarıyız. Mustafa Koçak’ı şimdilik burada tutuyorlar ve işkence yapılıyor. Biz görüşme isteğimizi bildirdik. Her türlü hijyen koşulunu da yerine getirdik ancak bizi içeri sokmuyorlar. Biz de onlar bizi içeri sokuncaya kadar bekleyeceğiz. Mustafa Koçak’a zorla müdahale yapmışlar anladığımız kadarıyla, ne dedikleri belli değil ama Mustafa’nın kollarını bağlamışlar ve ağızdan beslemeye çalışıyorlar. Mustafa’nın sağlık raporunu bize vermiyorlar. Yaptıkları müdahaleye ilişkin bir rapor vermiyorlar. Buna ilişkin bir vekaletname sunduk, özel vekâletnamemiz var. Hekim izni, baş tabibin kararıyla ve cumhuriyet savcısının kararı ile hem bizi görüştürmüyor hem de Mustafa yapılanlarla ilgili bize yazılı açıklama vermiyor. Bizi Mustafa Koçak ile görüştürünceye kadar burada bekleyeceğiz.”

“Oğlumu kaçırıyorlar”

Akşam saatlerinde, ambulans ve kolluk güçlerinin aracıyla Koçak'ın cezaevi hastanesinden götürüldüğü öğrenildi. Mustafa Koçak'ın babası, avukatlardan aldıkları bilgiyle Çiğli Devlet Hastanesi'ne gittiklerini, cezaevindeki hastaneden oğlunun kaçırılmak istendiğini söyledi.