Ölüm oruçlarıyla ilgili bakanlıkla görüşme

Ölüm orucu ile ilgili İçişleri Bakanlığı’yla görüşen heyet açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Mart 2020
  • 16:10

Ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri, Mustafa Koçak ve açlık grevinde olan ÇHD avukatları için İçişleri Bakanlığı’yla görüşen heyet görüşme sonuçlarını açıkladı.

Ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek, İzmir Kırıklar Hapishanesi’nde ölüm orucunu sürdüren Mustafa Koçak ve gerek müvekkillerinin gerekse de kendilerinin adil yargılanması talebiyle açlık grevi yapan ÇHD ve HHB’li tutsak avukatlar için görüşmeye katılan heyette TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, şair Ahmet Telli ile fotoğraf sanatçısı/şair Mehmet Özer yer aldı.

Görüşme üzerine heyetin yaptığı yazılı açıklamada açlık grevi ve ölüm orucuna gidenlerin durumu aktarıldıktan sonra şu ifadeler yer aldı:

“İçişleri Bakan Yardımcılığı ile 17 Mart 2020 günü bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme esnasında Grup Yorum üyelerinin konser yasaklarının kaldırılmasına dair beklentinin karşılanması ifade edilmiştir. Bunun dışında sağlık durumu oldukça ciddi olan Mustafa Koçak’ın yasal ve meşru talebi olan Adli Tıp kurumuna sevki ve Adli Tıp Kurumunun vereceği rapor doğrultusunda (mevcut hali ile hapishanede kalamayacağı göz önüne alınarak) tahliye edilmesi ve dava dosyasının adil yargılanma ilkeleri doğrultusunda ele alınması isteği belirtilmiştir. Açlık grevinde bulunan avukatların ise en temel talebi olan adil yargılanma hakkının dava dosyalarının bulunduğu Yargıtay tarafından titizlikle ele alınacağına dair beklenti ifade edilmiştir. Görüşme esnasında sayın bakan yardımcısı heyetimizi dikkatlice dinlemiş ve sorunun etraflıca ele alınmasına olanak veren bir toplantı yapılmıştır. Daha sonra yapılan görüşme İçişleri Bakanı ve yardımcıları tarafından değerlendirilmiş ve heyetimize geri dönüş yapılmıştır. Heyetimize açlık grevinde bulunanların açlık grevlerini bırakmaları halinde taleplerinin değerlendirileceği ifade edilmiştir. Bütün bu süreç heyetimiz tarafından açlık grevinde bulunan Grup Yorum üyelerine ve açlık grevindekilerin avukatlarına aktarılmış ve gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

Heyet olarak açlık grevinde bulunanların taleplerinin öncelikle insani ve hak temelli talepler olduğunu kamuoyuna bir kez daha ifade etmek isteriz. Bu taleplerin en temel haklardan olan sağlık ve yaşam hakkının korunması, adil yargılanma hakkının yerine getirilmesi çerçevesinde ele alınması gerektiğini belirtmeliyiz.”