Muğla’da vahşice katledilen Pınar Gültekin cinayetine ilişkin davanın 3. duruşması Muğla Adliyesi’nde görüldü. Katiller Cemal Metin Avcı ve kardeşi Mertcan Avcı’nın yargılandığı davada Gültekin ailesi ve avukatının yaptığı reddi hakim talebi reddedildi.
Davayı 26 Nisan'a erteleyen mahkeme katillerden Mertcan Avcı’nın tahliyesine karar vererek kadın düşmanlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Avcı, imza atma yükümlülüğü ve yurt dışı çıkış yasağı adli kontrolleriyle serbest bırakıldı.
Katil sadece “Avcı kardeşler” değil!
Mahkeme öncesi adliye önünde açıklama yapan Menteşe Kadın Platformu ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu katillerin yalnızca Avcı kardeşler olmadığını vurgulayarak kadın düşmanı iktidarın rolüne dikkat çekti.
Menteşe Kadın Platformu adına söz alan Ahsen Arıman, mahkemenin kadın örgütlerinin müdahillik talebini reddetmesi, polisten yargıya kadar sürdürülen soruşturma tarzını eleştirdi. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı yasanın uygulanmasını talep eden Ahsen, “Yargı, kendisinin ve çocuklarının hayatını kurtarmak için meşru müdafaa hakkını kullanan Melek İpek’i müebbet hapis istemiyle yargılayabiliyor. Pınar’ın öldürülmesini protesto eden kadınları darp edip, haklarında dava açabiliyor. Kadınlara kendi hayatlarını savunmaktan başka seçenek bırakmayanlar kadınları cezalandırma hakkına da sahip olamaz” diye belirtti.
“Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz”
Kadın Meclisleri sözcüsü Nazlı Barut da 2020 yılında 300 kadının erkekler tarafından katledildiğini 170 kadının şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Kadın cinayetlerinde bu kadar artış varken hala nasıl olur da 6284 ve İstanbul Sözleşmesi etkin uygulanmaz? Nasıl olur da şüpheli kadın ölümlerinde bu kadar artış varken şüpheli ölümler açığa çıkarılmaz? Artık yeter tek bir kadın cinayeti açığa çıkana dek açığa çıkarılana dek cezasızlığa son verene kadar mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz.”
“Cinayeti meşrulaştırma, ‘haksız tahrik indirimi’ çabası var”
Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, mahkemenin adil olmadığını belirterek katillere “haksız tahrik indirimi” çabasına işaret etti. Gültekin ailesinin mahkemeden adalet beklemediğinin altını çizen Av. Epözdemir şöyle konuştu:
“Burada hunharca, vahşice işlenen cinayet yargılanacakken, Pınar’ın özel hayatı yargılanmaya çalışılıyor. Şimdi telefonunun android şifresi isteniyor. Sanki cinayeti meşrulaştırma cinayeti haksız tahrik indirimi uygulama çabası var. Müvekkil ailede de adaletin sağlanamayacağı düşüncesi oluşmuştur. Reddi hakim talebimiz olmuştu ancak o da reddedildi. Victor Hugo der ki, ‘iyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır.’ Çok üzgünüz bundan sonra mahkemeden adalet beklemiyoruz. Pınar Gültekin’in telefonundaki mesajlarının görüntülerinin bu davayla ne ilgisi var çok merak ediyoruz. Bize göre çok garip olağan dışı bir yargılama. Soruşturma aşamasında hiç ortada olmayan tanıklar var. Bize göre ezberletilmiş, kurulanmış, hazırlanmış tanıklar var.”