Pınar Gültekin için Ankara’da eylemler

Ankara Mamak’ta ve Kızılay’da kadın cinayetlerine karşı eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 21 Temmuz 2020
  • 22:54

Ankara’da Mamak Tuzluçayır’da ve Kızılay’da kadınlar yaptıkları eylemlerle kadın cinayetlerini protesto etti.

Tuzluçayır’da polis engeli

Mamak’ta, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği tarafından kadın cinayetleri ile ilgili eylem yapıldı. Tuzluçayır meydanda yapılması planlanan eylem, polisler tarafından engellendi. Bunun üzerine bir araya gelen kadınlar eylemi derneğin önünde yaptılar. 

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği adına yapılan basın açıklamasında, “Alandaki polislerin bu eylemi engelleme çabalarını, kadınlar katledilirken de, çocuklar istismar edilirken de göstermeleri gerekir.” denilerek polis ablukası eleştirildi. 

Eski sevgilisi tarafından katledilen Pınar Gültekin ve kadın cinayetlerinde katledilen bütün kadınlar için İstanbul Sözleşmesi’nin bir an önce uygulamaya konması gerektiği belirtildi. “Devletin asıl görevi, eylem yapan insanları engellemek değil kadın ve çocukları korumaktır. Sadece 2019 yılında 474 kadın katledilmiştir. Biz kadınlar özgür ve eşit bir dünyada yaşamak istiyoruz. Çocuklarımızın istismar edilmesini değil, özgür bir dünyada büyümelerini istiyoruz. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz…” denilerek sloganlarla açıklama bitirilmiş oldu.

"İstanbul Sözleşmesi etkin uygulansın"

Çankaya Belediyesi önünde toplanan Kadın Meclisleri üyesi kadınlar “Pınar Gültekin için adalet” talebini dile getirdi. Kadın katillerinin cezalandırılması için mücadelelerini sonuna kadar götüreceklerini vurgulayan kadınlar, 6284 sayılı kanunun ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanmasını istedi. Her gün kadın cinayetleri haberleri alınırken İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasına tepki gösterildi.

Kadın Meclisleri'nin ardından basın açıklaması yapan Ankara Kadın Platformu, katiller yerine kadınların tercihlerinin ve hayatlarının hedef alınarak kadın cinayetlerinin aklandığına dikkat çekti. Bunun etkisiyle kadın cinayetlerinin önünün açıldığına işaret edilen açıklamada, AKP iktidarının kadınların yaşam güvencesini ellerinden aldığı vurgulandı. Yasaların ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanmasını isteyen Kadın Platformu da İstanbul Sözleşmesinin tartışmaya açılmasına tepki gösterdi.

Polis eylem sırasında Kızıl Bayrak muhabirini alana almama dayatmasında bulundu. Buna rağmen alana girerek eylemi görüntüleyen Kızıl Bayrak muhabiri daha sonra diğer basın emekçileri ile birlikte “erkek olduğu” gerekçesi ile alandan çıkarıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara