"Haksız tahrik" indirimi protesto edildi

Pınar Gültekin davasında çıkan karar Kadıköy'de yapılan eylemle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 21 Haziran 2022
  • 21:50

Kadınlar Birlikte Güçlü, Pınar Gültekin davasında verilen kararı Kadıköy’de yaptığı eylemle protesto etti. Eminönü İskelesi önünde yapılan eylemde gerçekleştirilen konuşmalarda Pınar Gültekin cinayetinin görüldüğü davadaki hukuksuzluklar sıralandı. Açıklamada katillere verilen haksız tahrik indirimi örnekleri hatırlatıldı, kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren kadınların isimleri okunarak “burada” diye haykırıldı.

“Kimsenin vicdanı rahat olmasın”

Kadınlar Birlikte Güçlü adına basın açıklamasını Cemile Baklacı okudu. Gültekin Davası’nın sanıklarına verilen cezaları hatırlatan Baklacı şu şekilde devam etti:

“Cemal Metin Avcı, ‘Canavarca hisle hareket etmedim. Bu konuda benim vicdanım rahat mahkeme heyetinin de olsun’ ama biz kadınlar diyoruz ki kimsenin vicdanı rahat olmasın. Failin bu cümleleri erkek yargı sistemine güvenerek kurduğunu, verilen cezalardan beraat ettirilen sanıklardan biliyoruz. Aynı erkek yargı hayatını savunan Nevin Yıldırım’a müebbet hapis cezası veriyor. Faillerin sırtını sıvazlayarak, haksız tahrik indirimleri vererek, cezasız bırakarak kadın cinayetlerinin günbegün daha çok önünü açıyor. Kadınların yaşamlarını güvencesiz ve tehdit altında bırakıyor.”

“Pınar Gültekin davasında failden çok Pınar’ın yaşam tarzının yargılanmasının tesadüf olmadığını biliyoruz” diyen Baklacı şunları ifade etti:

“Bugün yargının bu kararından, İstanbul sözleşmesini kaldıran, kadınların kazanımlarına saldıran, her gün kadın düşmanı söylemler ile erkekliği yeniden üreten iktidar yaygınlaşan erkek şiddetinin sorumlusudur.

Son bir buçuk senede 599 kadın öldürülmesine rağmen, 6284’ü etkin uygulamayan iktidar kadın cinayetlerinin sorumlusudur.”

“Hesabını vereceksiniz!”

Baklacı son olarak “meşrulaştırdığınız erkek şiddetinin hesabını vereceksiniz” diyerek şunları söyledi:

“Failleri aklayan erkek adaletinizin karşısında gerçek adalet sağlanana kadar duruşma salonlarını da sokakları da meydanları da terk etmiyoruz, yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz. Birbirimizi eşit, özgür ve hayatta istiyoruz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul