Kürt illerinde yasaklara rağmen 25 Kasım eylemleri

Mardin, Şırnak ve Van başta olmak üzere Kürt illerinde 25 Kasım yürüyüş, eylem ve etkinlikleri yasaklandı. Polisin engellemelerine karşın basın açıklamaları yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Kasım 2019
  • 17:07

Sermaye devletinin Kürt illerinde uyguladığı baskı ve yasaklar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde de devreye sokuldu.

Yasaklarla polis tarafından eylem yapmaları engellenmek istenen kadınlar, baskılara rağmen basın açıklamaları yaparak kadın düşmanlığına ve devlet şiddetine karşı birlik ve mücadele kararlılıklarını haykırdı.

Mardin

Kızıltepe ilçesinde parti binası önünde bir araya gelen kadınlar, Özgürlük Meydanı’na yürümek istedi; fakat polisin engellemesiyle karşılaştı. HDP Mardin milletvekilleri Ebru Günay ve Pero Dündar’ın da içerisinde olduğu kitle polise tepki gösterirken, Pero Dündar AKP döneminde artan kadına yönelik şiddete dikkat çeken bir konuşma yaptı. İktidarın kadın düşmanlığına işaret eden Dündar’ın konuşmasının ardından, erbaneler eşliğinde seslendirilen ezgiler ve halayla eylem sona erdi.

Mardin Barosu’nun adliye önünde yapmak istediği açıklama da engellendi. Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu tarafından yapılacak açıklamanın yerine baro binasında basın toplantısı düzenlendi. Avukatların katıldığı toplantıda konuşan Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatörü Emine Erboğa, yasağı kınayarak bunun kadına yönelik şiddetin bir parçası olduğunun altını çizdi. Konuşmanın devamında “Mirabel Kardeşler” filmi izlendi.

Şırnak

Cizre’de HDP’li vekillerin de içerisinde yer aldığı kadınlar, parti binasında toplandı. Bina çevresini, yolları ablukaya alan polis, yürüyüşün yasak olduğunu öne sürerek kitlenin binadan çıkmasına engel oldu. HDP milletvekili Nuran İmir ile polisler arasında tartışma yaşanırken, bina bahçesindeki kadınlar “Yürüyüşü değil tecavüzü engelle!”, “Jin, jiyan, azadî!”, “Kadın cinayetleri politiktir!” sloganlarıyla polisi protesto etti. Sonrasında bina bahçesinde oturma eylemi yapıldı.

Oturma eyleminin ardından HDP’li vekiller söz alarak kadınların mücadelesinin süreceği vurgulu konuşmalar yaptı. Nuran İmir “Clara Zetkinlerden Rosa Luxemburglara, Mirabel Kardeşlerden Sakinelerden aldığımız mücadeleyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Semra Güzel de “Kadın ve devlet şiddetine karşı yürüttüğümüz mücadele mutlaka başarıya ulaşacaktır” dedi.

Sonrasında söz alan HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç kayyım politikalarının eşbaşkanlığa ve kadına düşman olduğuna dikkat çekerek “Dayatılan yoksulluğa, nafaka hakkımızın gasp edilmesine karşı varlığımızın, irademizin ve emeğimizin görülmesi için alanlarda olacağız” vurgusu yaptı. Konuşmaların ardından kadınlar halaylar çekerek eylemlerini sonlandırdı.

Van

Tevgerên Jinên Azad (TJA) öncülüğünde Musa Anter Parkı’na düzenlenmek istenen bölge yürüyüşüne polis, kentteki yasakları gerekçe göstererek izin vermedi. Bunun üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu ilçe binasının önünde basın açıklaması yapıldı. Barış Anneleri Meclisi ve HDP’li vekillerin de aralarında olduğu çok sayıda kadının katıldığı eylemde, “Jin jiyan azadî!”, “Özsavunma haktır!”, “Erkek, devlet şiddetine karşı isyandayız!”, “Li hemberê zilmê jin dirabin ser piya!” dövizleri açıldı.

Eylemde açıklamayı HDP Ağrı Milletvekili ve HDP Kadın Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir yaptı. Kadınlara yönelik baskı ve zulmün tarihine değinen Taşdemir, bugün mücadele eden kadınların AKP ve devlet tarafından saldırıya uğradığını ifade etti. “AKP iktidarı baskı ve şiddet uygulayarak ayakta durmaya çalışıyor” diyen Taşdemir, kayyımların kadın düşmanlığına dikkat çekti, kadın kazanımlarına IŞİD zihniyetiyle saldırıldığının altını çizdi.

“Kadın mücadelesi özgürlük, eşitlik mücadelesidir. O yüzden de kadınları kendilerine engel olarak görüyorlar” diyen Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“60 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’ne karşı başkaldırmış kadınlar, bugün dünyanın dört bir yanında Lübnan’da, Şili’de, Latin Amerika’da, Rojava Kürdistan’ına kadar ayaktadırlar. Dominik Cumhuriyeti’ndeki kadınların şahsında, bugün Sara, Sevê, Hevrin Xelef’lere kadar kadın ayaklanması büyümeye devam ediyor. Kadınlar hiçbir zaman erkek tarafından ve devlet politikası karşısında boyun eğmedi. Bu iktidarın temelini de kadınlar sarsacak.”

Açıklamadan sonra yürüyüş yapmak isteyen kadınlar polis tarafından engellenince kısa süreli gerginlik yaşandı. Kadınları gözaltına almaya çalışan polise direnen kadınlar HDP İpekyolu ilçe binasından il binasına sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Polis ablukası altındaki yürüyüşün ardından il binası önünde eylem halaylarla devam etti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı