Lozan’da binlerce kadın şiddete karşı sokaktaydı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’yle ilgili olarak Lozan’da yürüyüş yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Kasım 2019
  • 21:47

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için İsviçre’nin birçok kentinde bu Pazartesi’ye kadar düzenlenecek eylem ve etkinliklerinden biri geçen Cumartesi Lozan’da gerçekleştirildi. Yürüyüşü Vaud kantonun Kadınlar için Grev Kolektifi düzenledi.

Riponne Meydanı’ndan saat 15.15’te başlayıp şehrin merkezinde dolandıktan sonra tekrar Riponne Meydanı’nda biten eyleme polisin açıklamasıyla 2 bin kişi katıldı. Kortejin başında “Şiddete karşı birlikte sessizliği bozalım!” ana pankart yer aldı. Sloganlar eşliğinde coşkulu geçen eylemde, megafondan İsviçre’de her iki haftada bir eşinin şiddetinden kaynaklı bir kadın öldüğü ve hayatı boyunca beş kadından birinin cinsel tacize maruz kaldığı hatırlatıldı. Yürüyüş boyunca “Şiddete karşı birlikte sessizliği bozalım!”, “Dünya kadınlarıyla dayanışmaya!”, “Ataerkillik sen bittin, çünkü kadınlar sokakta!” ve “Kadınları yönetmek isteyenlere, kadınlar direniş ile cevap veriyor!” en çok haykırılanlar sloganlar oldu.

Yürüyüş öncesi ve yürüyüş boyunca Vaud kantonun Kadınlar için Grev Kolektifi’nin talepleri sürekli ilan edildi. Özellikle kadının rızası olmadan tüm cinsel vakaların cezalandırılması ve kadın ölümlerinin yasada yer alması için Ceza Kanunu’nun değiştirilmesi başat taleplerdi.

14 Haziran kadın grevinde kullanılan rozet ve etiketlerin taşındığı eylem sırasında “İsviçre’de 8 yüz bin kadın cinsel şiddete uğradı!” ve “Avrupa’da her sene 180 bin kız çocuğu sünnet riski altında!” dövizleri göze çarptı. Yürüyüşe ayrıca Kürt hareketinden kadınlar YPJ flamalarıyla katıldı. Kürt kadın siyasetçisi Hevîn Xelef’in ölümüyle ilgili ve “Kadına yönelik cinsiyetçi ve cinsel şiddete STOP!” pankartlar kortejde yer aldı.

Riponne Meydanında gerçekleştirilen konuşmaların ardından, polisin açıkladığı 2 bin kişiden fazla katılımcı olduğu açıklanarak eylem son buldu.

Kızıl Bayrak / Lozan