Kadınlardan Amini protestosu

Van, Hakkari ve Diyarbakır'da kadınlar, düzenledikleri basın açıklaması ve yürüyüşle Mahsa Amini’nin katledilmesini protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 19 Eylül 2022
  • 20:45

Van, Hakkari ve Diyarbakır'da kadınlar, düzenledikleri basın açıklaması ve yürüyüşle Mahsa Amini’nin katledilmesini protesto etti.

Dicle Amed Kadın Platformu’nun (DAKAP) çağrısıyla Hazal Park'ta düzenlenen eylemde Mahsa Amini'nin nasıl katledildiği hatırlatıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda, Ortadoğu coğrafyasında erkek egemen iktidarların birer ölüm ve tecavüz makinesi haline gelen cihatçı askerlerinin kadına yönelik sistematik bir yok etme, köleleştirme ve mutlak tahakküm kurma ısrarının pervasız bir hal aldığı kaydedildi. 

13-14 Eylül tarihlerinde Azerbaycan sınırında çıkan çatışmada katledilen 36 yaşındaki Anus Apetya'nın cansız bedenine tecavüz edildiği ve vücut bütünlüğünün bozulduğu anımsatılan eylemde şu ifadelere yer verildi:

“İran'da, Ermenistan'da, Suriye'de, Ukrayna'da, Afganistan'da, Pakistan'da, Irak'ta, kendi ülkemizde, kısacası neredeyse tüm dünyada kadınlara ölüm, şiddet, yoksulluk, göç ve acı başta olmak üzere kadın haklarına ve kadın özgürlüğüne yönelik çok ciddi ve çok yönlü saldırılar gerçekleşmektedir. Savaşın eksik olmadığı bu coğrafyada, kadın kırımının bu kadar yakıcı hal aldığı bu süreçte bütün kadınlar ideolojik-politik devlet ve erkek şiddetine karşı insani yaşamsal ve demokratik hakkı için özsavunma hakkını kullanmalıdır.”

Savaşın kadınlar üzerinde bıraktığı yakıcı etkinin çok iyi bilindiği vurgulanan açıklama, şöyle devam etti:

“Dünyanın neresinde olursa olsun tarihimizden aldığımız güçle; savaşa, şiddete, erkek egemen zihniyete, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığı, homofobiye, ırkçılığa, milliyetçiliğe, inkar, imha ve asimilasyona karşı alanlarda ve tüm demokratik zeminlerde örgütlü mücadelemizi büyüterek; barışı, eşitliği, özgürlüğü, ekolojik ve kadın özgürlüğünü esas alan demokratik bir toplumu inşa edeceğiz.”