Mahsa Amini eylemleri sürüyor

İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesi üzerine başlayan eylemler sürüyor. İran’da gerçekleşen eylemlerde öldürülenlerin olduğu belirtilirken, internet erişimi engellendi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 22 Eylül 2022
  • 10:55

İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesi üzerine başlayan eylemler sürüyor. İran’da gerçekleşen eylemlerde ölenlerin olduğu belirtilirken, ülkede internet erişimi engellendi. Türkiye’de ise pek çok kentte protestolar sürüyor.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesi üzerine başlayan eylemler baskı ve polis terörüne rağmen 6 gündür sürüyor. Tahran, Tabriz, Esfahan, Urmiye, Sanandaj, Amol, Raşt, Sari, Amol, Babol, Marand, Kerman, Kermanşah ve daha birçok ilde gerçekleşen eylemlerde en az 8 kişinin öldüğü belirtildi.

İnsan hakları örgütleri ellerinde net bir bilanço olmadığını ancak eylemlerde katledilenlerin sayısının 8’e ulaştığını, 700’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Eylemlerde “İslam Cumhuriyeti istemiyoruz”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Diktatöre ölüm”, ”Korkmayın biz hepimiz birlikteyiz”, “Zalime ölüm, hem şaha hem mollaya”, “Hameney'e ölüm” sloganları atıldı.

İnternet kesintileri ve erişim engeli

İnternetteki kesinti ve kısıtlamaları takip eden NetBlocks İnternet Gözlemevi, İran'da sosyal medya platformlarına erişim engeli getirildiğini açıkladı. NetBlocks, sosyal medya platformu Instagram'a erişimin Mahsa Amini'nin öldürülmesinin ardından başlayan eylemler sebebiyle kısıtlandığını duyurdu. Ayrıca, ülkedeki internet sağlayıcılarının kesintiye uğradığı ifade edildi.

Pek çok şehirde eylemler

Türkiye’de ise Adana, İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilen eylemlerde Mahsa Amini’nin katledilmesi protesto edildi.

Adana Kadın Platformu, İran’da katledilen Mahsa Amini için Düş Yolcuları Parkı’nda (Heykelli Park) basın açıklaması yaptı.

İranlı Masha Nasimdoust, eylemde saçlarını keserek şunları söyledi:

“Benim adım Mahsa. Mahsa Amini, İran'da İrşad devriye memurları tarafından saçları yüzünden, başörtüsü nedeniyle öldürülen 22 yaşındaki bir kız. Mahsa ölmedi. Mahsa öldürüldü. Bugün burada isem, İran İslam Cumhuriyeti ajanlarının izin verdiği acı, şiddet ve işkence yüzündendir. İran İslam Cumhuriyeti sizden nefret ettiğimizi bilin, zorunlu başörtüsü istemiyoruz, zorunlu İslam ve cennet istemiyoruz. Katilsiniz, Navid Afkari'yi, Neda Ağa Sultan'ı, Mahsa Amini'yi ve daha birçok kız kardeşimizi kirli ellerinizle öldürdünüz. Bir Mahsa öldürdünüz, diğer Mahsa'lar ile ne yapacaksınız?”

Ardından açıklamayı Sevil Aracı yaptı. Arıcı İran’da uygulanan şeriat rejimine dikkat çekti.

İzmir’de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen Kadınlar Birlikte Güçlü, “Mahsa Amini için, özgürlüğümüz için, İran’da, Türkiye’de, dünyada isyandayız” yazılı pankart açtı.

Yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Mahsa Amini’nin katili Molla rejimidir. Mahsa’nın katili kadın düşmanlığı üreten erkek egemen sistemdir. Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi biz kadınların da mücadelesidir.

Tüm dünyada erkek egemen sistemin kadın düşmanı politikalarına ve kadınlar üzerinden topluma tahakküm kuran faşizme karşı entelnasyonel kadın özgürlük mücadelemizi yükseltiyoruz. Mahsa Amini şahsında katledilen kadınlar isyanımızdır.

İran’da ve dünyada kadınların bedeninden, kıyafetinden, özgürlüğünden elinizi çekin!”

İstanbul’da Demir Leblebi İstiklal Caddesi’nde yaptığı eylemde, “İran’da direnen kadınlara selam olsun” yazılı döviz taşıyarak saçlarını kesti.

Öğrenciler adına konuşan Yasemin Aladağ, dünyanın her yerinde kadınların erkek egemen zihniyete karşı direndiğini söyleyerek, “İran’da başörtüsüne karşı başörtüsünü yakan kadınlara saçımız keserek selam yolluyoruz. Bugün her yerde İran’da erkeklere karşı bir direniş var” ifadelerini kullandı.